Mahalledeki Bakkalını Korumayanlar Çiftçileri Mi Kurtaracak
Modern insan “yapmadığı projelerin havasını atarak itibar kazanıyor.” Durumun bilimsel karşılığı “gazı kaçmış proje.” Meail, bir şirket veya kişi projeye henüz başlamadan yapacağı işten o kadar çok bahsediyor ve anlatıyor ki sanki o iş yapılmış kadar övgü ve itibar kazanıyor. Çoğu zaman yeteri kadar doyuma ulaşan bireyler vadettikleri işleri yapmadan proje unutulup gibiyor. Uzmanlara göre bir işi yapmadan anlatmak işin gazını kaçırıyor, iş için gereken motivasyonun kaybedilmesine neden oluyor. Gazı kaçan projeler en çok Türkiye’de yapılıyor. Sanatçılar, ünlüler, iş insanları zor zamanlarda televizyonlara bağlanıp şu kadar milyon dolar vereceğim, 3 tane kuzuyu satıp hibe edeceğim, yazlığı vereceğim türünden açıklamaların yerine getirilmediğini sonradan öğreniyor, üzülüyoruz.
Çiftçiseverler Çiftçiyi Koruyacak Kararlar Almıyor
Benzer durum çiftçilerle ilgili konuda da sıkça yaşanıyor. Sosyal medyaya baksan ahalinin tek derdi Türk çiftçisini ve tarımını korumak. Gerçekler klimalı karbon ayak izi yüksek marketelerde yapılan soylu alışverişler. Vaktiyle mahalle bakkaları kapanmasın diye yollara düşenler kimsenin umrunda olmadı. En azından yumurtayı, günlük sütü ekmeği mahalle bakkalından alalım, ekmeği fırıncıya ver üç kuruş fazla olsun dememize rağmen, ferah feşmekan AVM’lere doluşan sözde çevreci, köylü sever, çiftçi dostu kentliler mahallenin ruhu bakkalları, fırınları, züccaciyeleri tek elden yok ettiler. Mahallelerde hırsızlık, arsızlık o gün bu gündür gırla. Mahallenin ruhu dersen o yok, kalmadı.
Bakkallar Yükselişte
Geçmişte bakkalları ölüme terkeden kentliler şimdi sosyal medyada çiftçileri kurtarmaya çalışıyor. Benzer durum Ameika’da da var. Trump’ın vergileri küresel ticareti sallarken, Amerikan bakkalarına umut ışığı oldu. ABD’li borsa yatırımcıları, Trump’ın vergi kararlarını onaylamadıklarını söyledikten sonra Borsa yerle bir. Wallmart gibi süpermarket hisseleri tepetaklak giderken Kroger gibi mahalle marketi işleten markaların hisseleri yüzde 5 arttı. Uzmanlara göre nedeni, tüketicilerin, “klasik mahalle bakkalalrına olan güven ve pandemide olduğu gibi insanların süpermarketlere koşmak isteyecek olmaları.” Asya mutfağının mahalle bakkalı T&T San Francisco’da yeni bir şube açmayı planlarken yeni tanıtım görselinin sloganı “biz buradayız.” Tüketiciler söyledikleri kadar duyarlı değiller kakao kıtlığına rağmen tüketicilerin yüzde 72’si satın alma alışkanlığını değiştirmeyeceğini söylüyor.
Velhasıl, vaktiyel muassır medeniyet hevesiyle göçtüğümüz kentlerin soylu ahalisi artık köylülerin kırsalda kalmasını salık veriyor. Sebebi sözde köylüseverlik. Anneannem de köylüydü narasıyla karışık seçkinci emperyalizmi