Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Çok Bulutlu
Bursa
20°C
Çok Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 17°C

Yapay gıda Avrupa’yı doyuracak

14 Nisan 2025 10:12

İngiltere uzun yıllar sömürgesi ülkelerin zengin tarımsal kaynaklarını sömürerek hem zenginlik yarattı hem de o ülkeleri kendine bağımlı kıldı.

İklim felaketinin etkisiyle “Yeşil Proteine Geçiş” stratejisi geliştiren İngiltere şimdilerde yapay gıdaın küresel merkezi olmaya aday. Sürdürüelbilir, etik gıdalarla gıda pazarında devrim yaratmaya hazırlanıyor. GDO’ya onay veren İngiltere laboratuvar ete de hayvan gıdası için onay verdi. AB’nin karmaşık gıda sisteminden ayrılan İngiltere halkı sağlıklı ürünler talep edince ijtiyacı yoksul ülke tarımlarından karşılayıp temelde yoksulluk ithal ediyor.

Avrupa GDO Mısıra, Kolzaya Onay Verdi

Sadece İngiltere değil AB Gıda Standartları Ajansı FSA’da tüm Avrupa’da yapay eti beslenme kültürüne dâhil etmeyi tartışıyor. Kontrollü koşullar altında biyoreaktörlerde hayvan hücrelerinin yetiştirilmesiyle üretilen etler geleneksel hayvancılık kaynaklı çevresel etkileri ortadan kaldırıyor. Amerika, Singapur ve İsrail kültür etleri piyasaya sürdü. Tüketiciler kısmen temkinli olsa da endüstri besin, tat, koku gibi duyusal özellikleri mükemmelleştirmek için bilimsel çalışmalar yürütüyor. İsmi bile bazı tüketicileri korkutuyor. Uzmanlara göre “yapay yerine temiz et kullanım ürün satışlarını artırıyor, tüketicinin olumlu algı yaratmasını sağlıyor.

Laboratuvarda Et Çiftçiliği Kökten Değiştirecek

Geleneksel çiftçilik gıda ile ilgili emisyonların yüzde 70’ini oluşturuyor. Hayvancılık en başta arazi kullanımı, su kirliliği, metan gazı gibi çevresel olumsuzluklara neden oluyor. Yapay etler de göründüğü kadar masum olmayabilir, üretimde kullanılan enerji fosil yakıtlardan elde edilse de hayvan etlerine göre yüzde 96 daha düşük karbon ayak izi var.

Yapay Et Daha Hijyenik

Laboratuvarda yetiştirildiği için kontaminasyon riski yok denecek kadar az, gıda güvenliği çok yüksek bir üretim şekli aynı zamanda ürünün vitamin, mineral, protein gibi besin değerleri iyileştirilebiliyor. Çeşitli hastalıklara ve kişiye özel diyetler has ürünler geliştirilebilir.

Yerli ve Milli Yapay Gıda

Velhasıl, bitkisel protein, yapay gıdalar gibi konulardan hazetmesek de iklim felaketi kaynaklı zorlaşan tarım faaliyetelri nedeniyle yeni gıda üretmede insanlığın kurtarıcısı olacak. Tez elden yerli ve millşi yapay gıdalar için teknoloji geliştirmekte fayda var. yoksa İngiltere’den yapay gıda ithal etmek zorunda kalabiliriz, benden söylemesi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.