Geleceğe konuk olmak
Teknolojinin geleceği medeniyette sıçrama vurgusuyla tasarlanıyor. Yapay zekânın doğal gelişimi, longevity, biyoteknoloji her biri türümüzün ömrünü uzattığı kadar aynı zamanda çeşitli tehditlere gebe. İsrail Hizbullah’ı alt etmek için çağrı cihazlarını kullandı. Cipler en büyük tehdit unsurlarından, arabaların içinde yüzlercesi var, uzaktan yolunuzu bile değiştirebilirler. Tarımsal alanda kullanılan milyarlarca tarımsal görüntüleme aracı çoğaldıkça nesneler birbirine bağlanıyor, küresel tehditlere açık hale geliyor.
Yaşamımızdaki rutinlerimizi yöneten AI hayatları birbirine entegre ediyor. Generative AI yani yapay zeka, içerik üretiyor, kod yazıyor. Sürdürülebilirlikle ilgili inovasyonda patlama yaşanıyor. Şirketlerin çevresel etkilerini azaltmaya yarayacak her türden ekolojik malzeme, yöntem hem maliyetleri hem de karbon ayak izini düşürüyor. Kişiselleştirilmiş tıp, proaktif sağlık verilerinin izlenmesi, yeni uzuv tasarımlarını sıkça göreceğiz. DeFi de denen merkezsiz finans ile küresel finansal katılım alanı genişletilebilecek. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik gibi teknolojileri kullanarak eğitim deneyimleri zenginleştiriliyor. Kuantum bilgisayarlar, siber güvenlik sistemleri, nöroteknolojideki ilerlemeler sayesinde beyin bilgisayar arayüzleri ile engellilere yardımcı olacak teknolojilerin yanında kitleler de kontrol edilebilir. Akıllı kontratlar gibi pek çok uygulama Blockchain ile küresel ölçekte organizasyonların işlemlerinde şeffaflık, yüksek güvenlik ve düşük işletme maliyetleri sağlayacak. Dijital İkizlerimiz ile sanayi IoT çözümleri gelişecek. Sanal modeller ile performans izleme, gerçek test senaryoları yapılabilecek. Arıtılmış analitik ile organizasyonların karar alma süreçlerini değiştiren ve bilgi temelli iş zekâsını daha erişilebilir kılan önemli bir teknoloji. Süperapp’ler tek bir platformda yeni bir pazar segmentinde daha fazla kullanıcı çekilebilir ve pazar payı elde edilebilir.
Geleceği iyileştirecek bilim ağı
Miselyum restorasyonu, böcek proteini, mikroalgler, fermente edilmiş yeşil yengeç proteinleri. Dünyanın en önemli biyoteknoloji girişim stüdyosu Deep Sience Ventures’in biyobazlı bilim ağı portföyü gelecek için umut vadediyor. Şirket tarım ve gıdanın geleceğini tasarlayanlar arasında olmak isteyenler için beyin avına çıkıyor. Kurucusu Dominiz Falcao ve Mark Hammond geleceği iyileştirecek bilim ordusunun hevesli neferlerinden. Sinir bilim, yapay zekâ, nörofarmokoloji, felsefe, siyaset, ekonomi uzmanlık alanlarından. Ortak noktaları “bilimin etik ve adil toplumsal değişimin itici gücü olması gerekliliğine” inanıyor olmaları. Onlara göre biyoteknoloji geleceği onarabilecek “yüksek etkili” bir alan. Her türden biyomalzeme biyoekonominin büyümesine katkı sunuyor. Şirketin Coca Cola gibi pek çok küresel şirketle çözüm geliştirme odaklı ortaklığı var.
Okyanusa alg çiftliği
Kıyamet yorgunluğu yaşayan Kamu çalışanları son günlerde “tasarruf mesaisinde.” Pek çoğumuz kıyamet yorgunu, iklim felaketine yönelik davranış değişikliğine karşı geliştirilen direncin altında, inkar, bilişsel uyumsuzluk gibi kavramlar var. Uzmanlara göre iklim iletişimi beyin ve kalp dostu olmalı. Avustralya İklim Konseyi kurucusu Tim Flannery okyanusa devasa bir alg çiftliği kurarak korbonu hapsetmeyi öneriyor. Okyanusun yüzde 9’unu alglerle kaplarsak bir yılda üretilen tüm seragazına eşdeğer 50 gigaton karbon azaltabiliriz. Stratejist Tom Rivett’e göre iklimle savaşın iletişimini “inatçı iyimserlikle” yapabiliriz. Naomi Klein ise antidemokratik yönetimler uygarlığı geriye doğru itse de “göçler, fırtınalar, terör saldırıları” gibi büyük felaketlerin getirdiği kolektif musibetler karşısında insanlık kendini hızlıca onaran çözümler üretiyor. Öldürmeyen acının güçlendirdiği anlayışının bir benzeri düşünce yapısına göre “insanlığı dehşete düşüren olaylar insanlığı dönüştürebilir.”
Gayri safi mutluluk endeksi
Tshering Tobgay’ın karbon negatif ülkesi Butan başka bir beslenme kültürünün başka bir “yaşam hakkının” temsilcisi. GSYİH yerine Gayri Safi Mutluluk Endeksini ölçen ülkenin anayasasında ülkenin yüzde 70’i her daim orman olacağı yazıyor. Ormanlar karbonu nötürlerken Butan halkı pozitif mutluluk paydasında buluşuyor. Butan, Surinam’dan sonra Tazmanya’da karbon nötr bir ülke oldu.
İklim için aile kavramını kullanın
İklim bilimci Katharine Hayhoe iklimle ilgili davranış değişikliği için bilimsel yayınları konuşmanın yanında, “din, aile, etik, toplum” gibi ortak değerler üzerinden iletişim kurulması gerektiğini “kolektif dayanıklılık üzerinden” anlatmaya çalışıyor.
Ezcümle; küresel akıl ve yatırımcılar gezegenin geleceğini tasarlayacak işbirliğine teknoloji entegrasyonu sağlıyor. Bizler aklı başında karar ve tutumlarla süreci destekleyebilir, geleceği paylaşımcı ağlarla ören aklın bir parçası olabiliriz.