ABD istihbarat raporu uyardı: Dünya zincirleme zorluklara gebe
ABD İstihbaratı 2040’a Yönelik Küresel Trendler Raporu’na göre, “dünya önümüzdeki on yıllarda hastalıktan iklim değişikliğine, yeni teknolojilerden ve finansal krizlerden kaynaklanan zincirleme zorluklara gebe.
ABD İstihbaratı 2040’a Yönelik Küresel Trendler Raporu’na göre, “dünya önümüzdeki on yıllarda hastalıktan iklim değişikliğine, yeni teknolojilerden ve finansal krizlerden kaynaklanan zincirleme zorluklara gebe. Devletlerin ve uluslararası sistemin dayanıklılığı sınanacak, sistemlerin kapasitesi yetmeyecek. Çatışmalar uluslararası rekabeti kızıştıracak. Çin ve ABD’nin büyümeyi önceleyen ticari işbirliğinin ayakta kalmasına yönelik çabaların altında ezilen küçük devletlerin kırılganlığı ticarette sapmalara yol açacak. Tedarik zincirleri yeniden şekillendirilecek, kuşaklar savaşlarla çizilecek. Demokrasiler için Rönesans dönem başlayacak.” Beter zamanları pratik ediyoruz.
3 bin iklim politikasının sadece 63’ü başarılı
Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) ve Mercator Küresel Ortak Kaynaklar ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü, (MCC) Oxford Üniversitesi, Victoria Üniversitesi ve Kalkınma Örgütü uzmanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre; 1998 ile 2022 yılları arasında, 6 kıtada 41 ülkeden 1500 iklim politikası önleminin ilk değerlendirme sonuçlarına göre, her biri ortalama yüzde 19 emisyon azaltımı sağlayan sadece 63 başarılı iklim politikasının başarılı olduğu saptandı. Science dergisinde yayımlanan rapor, son yirmi yılda uygulanan çok çeşitli iklim politikası önlemlerinin ayrıntılı etki analizini sunuyor. Birçok politika önlemi gerekli emisyon azaltım ölçeğine ulaşmada başarısız oldu. Başarılı örneklerin temel özellikleri, iyi tasarlanmış politikalara vergi ve fiyat teşviklerinin dâhil edilmesi.
İklim iletişiminde duygusal mesajların, dini inançların rolü
İklim değişikliği kaynaklı her gün binlerce kötü haber, bilimsel rapora maruz bırakılıyoruz. Pek çok çevresel zorluktan kurtulmak için vermemiz gereken kararlar, tavizler, atılması gereken adımlar çığ gibi büyüyor. İnsanlık iklim felaketi karşısında bilinçli mesajlar karşısında kitlenmiş durumda. İnsanlar iklim felaketi mevzusunu nasıl anlıyor. Kültürler, dini inançlar, coğrafya tutumlarımızı değiştiriyor mu? İklim haberleri artık bilgiden çok yorumlarla veriliyor. Uzmanlar iklim felaketinin yorumlanmasına ilişkin araştırmalar yapıyor.
2021’de İslam perspektifi üzerinden konunun nasıl yorumlandığına baktılar. Müslümanların iklim felaketini, ilahi eylemlerle açıkladığı ortaya çıktı. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, katılımcılar iklim konusunda ne kadar endişeliyse ulusal politikaları destekleme oranı arttı. Araştırmalara göre duygusal mesajlar, çözüm odaklı hikâye anlatımının çevre dostu niyetleri daha çok motive ediyor.
Velhasıl, her geçen gün daha büyük zorluklarla terbiye diliyor, sınanıyoruz. Büyük laflar eden atalarımızın uygarlık hevesi yanlış ellerde hoyrat nesiller yarattı. Devam etmekle, vaz geçmek arasında “hariçten gazel okumak kolay” diyenlere heyhat diyor duyduklarımızla, öğrendiklerimizle uygarlıkta yeni bir faza geçmeye niyetleniyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun.