Cargill Singapur’daki Gıda İnovasyon Merkezini Yeniledi
Küresel tarım gıda devi Cargill Asya’nın büyüyen gıda ve içecek sektörüne yenilikçi gıdalar üretmek için Singapur’daki yenilenen İnovasyon Merkezi’ni yeniden açtı.
Küresel tatların yanında bölgesel tercihler, Z kuşağının fonksiyonel sağlıklı gıda beklentisini karşılamak amacıyla geliştirilen, çikolatalı frappeler, az şekerli köpüklü çay sodaları ve diğer un mamulleri çeşitleri gıda endüstrisinin geleceğini doyurmaya aday. Bilim, inovasyon ve yaratıcılığın olduğu merkez Cargill’in olduğu kadar Singapur’un da küresel trend belirleyici gücünü pekiştiriyor. Merkez de yeni tat ve teknikler geliştiriliyor, ürünlerin fokus gruplarda duyusal testleri yapılıyor. Tüketiciler yeni tat ve farklı duyusal deneyimler talep ediyor.
Tarıma, Gıdaya Değer
Gıdadan, gübreye, ilaç aktif maddasinden tekstildeki renk pigmentine kadar her türden üründe kullanılan, “protein, enzim, emülgatör” gibi gıda bazları gıda endüstrisinin geleceğini şekillendiriyor. Tüm bunlar şirketlerin Ar-Ge merkezlerinde yapılan çalışmalarda üretiliyor. Gofretler, soslar, hazır çorpalar, pastadaki şanti, hayvan yemlerindeki proteinler gibi yüzlerce üründe kullanılan çeşitli gıda materyalleri mühendislik eseri olarak modern beslenme endüstrisine değer katıyor. Türkiye tarım gıda ekosistemini sadece tarlaya domates buğday ekmek olarak görürken gelişmiş tarım ülkeleri tarımsal ürünlere değer katacak teknoloji yatırımlarıyla endüstriler yaratıyor, ihracat katma birim değerini artırıyor.
Gıda Mühendisleri Gıda Tasarlamalı
Bubble tea çeşitleri tüm dünyada satış rekorları kırıyor. Ağızda patlayan meyve sulu dolgulu toplar olan popping bobalar özellikle gençlere dinamik heyecanlı bir içme deneyimi yaşatıyor. Geleneksel gıda formu dışında doğadan ilham alarak oluşturulan yapay gıda formları özellikle gençlerin ilgisini çekiyor. Yenilikçi ve mühendislik seven gıda mühendisleri laboratuvarlarda beslenme kültürüne yenilikçi deneyimler tasarlarken maalesef bizde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az gıda tasarımcıı gıda mühendisi küresel gıda endüstrisine yeni tatlar katamıyor.
Uzakdoğu’nun Gıdanın Geleceğine Etkisi
İngiltere gibi Singapur’da gıda inovasyonunun merkezlerinden olma yolunda ilerliyor. Noodle, Uzakdoğu’nın anime kültürüyle örülü beslenme alışkanlıklarının küresel beslenme kültürüne hediyesi mi yoksa pazarlama harikası mı tartışmaya değer. Yeni nesil gıda inovasyonu labortuvarlar mutfaklarında pişerken gıda biliminde derin yetenekler gün ışığına çıkarılıyor. İnovasyon merkezi Singapur’un gıda endüstrisindeki KOBİ’lerle işbirliği yaparak ihracat destekleniyor. Cargill’in yaptığı bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 70’i, heyecan verici tatlara daha fazla ödeme yapmaya razı. 400 milyar dolarlık Asya Pasifik yiyecek endüstrisinin yılda yüzde 15’ten fazla büyüyerek 2034’de 1,7 trilyon dolara erişmesi öngörülüyor. Cargill’in Asyada’ki 4 inovasyon merkezinden biri Bursa Orhangazi’de.
Velhasıl, 2050’de gıdalar toprakta değil laboratuvarda üretilmeye, fabrikalarda pişmeye başlayacak. Gerçek gıdaların yüksek fiyatı onlara belirli bir azınlığın erişebilmesini sağlayacak. 2050’de açlık sorunu yok, geleceği doyurma üzerine bugün atılmayan teknoloji tohumları Türkiye’yi gerçek anlamda gıda ithalatçısı yapıp dışarıya bağımlı kılacak benden söylemesi.