Volkan konak, bir halkın sevdiği, ancak değerleriyle çelişen sanatçıydı
Volkan Konak, Karadeniz’in hüzünlü melodilerini coşkulu sesiyle buluşturan, türküleriyle yürekleri titreten bir müzisyendi.
Onu sevenler için bir “halk sanatçısı”ydı; samimiyeti, vatansever duruşu ve mütevazı yaşantısıyla örnek gösterilen bir isimdi. Sosyal medyanın gösteriş dünyasına kapılmadan, aile mahremiyetini koruyarak yaşadı. Türkiye’nin acılarını, sevinçlerini, umutlarını şarkılarına taşıdı. Ancak onun hayatı ve söylemleri, hitap ettiği halkın bir kesimiyle derin bir çelişki içindeydi.
Dini değerlere saygısızlık, içki ve alaycı söylemler
Volkan Konak’ın en tartışmalı yönü, dini hassasiyetlere karşı takındığı tavırdı. Diyanet’in “içkinin haram olduğunu” hatırlatan hutbesini eleştirmesi ve “sizin şerefinize içiyorum” demesi, inananlar için büyük bir saygısızlıktı. Konserlerinde alkol tüketmesi, gençlere kötü örnek olması, özellikle de son nefesini verdiği gecede bile viski içmesi, onun bu konudaki ısrarcı tutumunu gözler önüne seriyordu.
Dahası, “Beni toprağa gömmeyin, yakın ve küllerimi Karadeniz’e atın” şeklindeki vasiyeti, İslami defin kurallarıyla taban tabana zıttı. Bir konserinde, “kıçını Karadeniz’e dönen insanlar” diyerek dindarları aşağılaması, onun ne kadar incitici bir dil kullanabildiğini gösterdi. Oysa Karadeniz, Müslümanlar için kıbleye dönerken sırtını dayadığı bir coğrafyaydı. Bu sözler, sadece dini değil, kültürel bir saygısızlıktı.
Dinim İnsanlık” söylemi ve islam’a bakışı
Volkan Konak, kendisine dininin ne olduğu sorulduğunda, “Benim dinim insanlıktır” demişti. Bu ifade, yüzeysel olarak hoş görünse de, İslam’ın getirdiği ilahi ölçüleri reddeden bir anlayışa işaret ediyordu. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ ettiği İslam’ı “Emevi İslam’ı” diyerek eleştirmesi, onun İslam tarihine dair önyargılı bakışını ortaya koydu.
Alevi kültürüne olan yakınlığını sıkça dile getirir, Hacı Bektaş-ı Veli’yi övgüyle anardı. Ancak unuttuğu bir şey vardı: Hacı Bektaş-ı Veli, beş vakit namazını kılan, İslam’ı yaymak için mücadele eden bir Horasan ereniydi. Bugün bazı Alevi vatandaşlarımızın onu yalnızca kültürel bir figür olarak benimsemesi, tarihsel gerçeklerle örtüşmüyor. Volkan Konak da bu yanılgıya düşmüş, İslam’sız bir Alevilik anlayışını savunmuştu.
Politik söylemleri ve partizan tutumu
Volkan Konak, konserlerinde sık sık politik mesajlar verirdi. Ancak onun mesajları, Ahmet Kaya’nın özgürlük ve adalet vurgusundan uzak, daha çok belirli bir siyasi çizginin propaganda aracı gibiydi. Türkiye’de pek çok sanatçının olduğu gibi, o da politik arka planı nedeniyle desteklenmiş, bu da sanatını gölgelemişti.
Kaderin İronisi, “Bayramda ölüm güzel değil” demişti…
Volkan Konak, bir röportajında “Bayramda ölüm güzel değil” demişti. Ancak kader, onu bir bayram gününde alıp götürdü. “80’li yaşlara kadar yaşayacağım” derken, 58 yaşında kalp kriziyle hayata veda etti. Ölümü, son yıllarda artan kalp rahatsızlıklarıyla aynı döneme denk geldi. Aldığı 6 doz Kovid aşısı, tıpkı aşı sonrası kalp krizinden ölen binlerce insan gibi, akıllarda soru işareti bıraktı.
Sevildi, ama çelişkileriyle anılacak
Volkan Konak, halkının sevgisini kazanmış bir sanatçıydı. Ancak onun hayatı, halkının bir kesiminin inançlarıyla çatışan söylemlerle doluydu. Müziğiyle gönüllere dokundu, ancak bazı tavırlarıyla da gönül kırdı. Ölümü, erken bir vedaydı. Belki de en büyük ders, kaderin hiçe sayılamayacağıydı.
Sevenlerinin başı sağ olsun. hatırasına saygıyla.