İlaçlara Erişim İnsanlık İçin İyi İklim İçin Kötü
Yeni bir analize göre, ilaç endüstrisi küresel sağlık sisteminin en fazla karbon yoğunluğuna sahip kısmı. Son 24 yılda iki katına çıktı.
Bir grup bilim insanı 76 ülkenin OECD veri tabanını kullandı ve son 15 yıldaki ilaç sektörünün karbon ayak izini ölçtü. Rapora göre, ilaçlarla ilgili emisyonlar 1995 yılı ile 2019 yılları arasında yüzde 77 oranında arttı. Diğer sektörlere göre yüzde 49 daha hızlı arttı. Nedeni Çin gibi ülkelerde ilaç kullanımının artması. 1995’de küresel ilaç endüstrisi karbon emisyonları 9,6 milyar kilogram karbondioksite eşdeğerken 2019’da 71,2 milyar kilogram çıktı. ABD’de kişi başı ilaç kullanımından kaynaklı karbon ayak izi 111 kilogram karbondioksite eşdeğer. Gelişmiş ülkelerde kişi başı karbon ayak izi 73 kilogram karbondioksit iken yoksullarda sadece 8 kilograma eşdeğer. İlaca erişimin artması sağlık açısından olumlu olsa da iklim felaketi açısından yıkıcı etkileri var. Rapora göre ilaçların yüzde 3 ile yüzde 50’si “raf ömrü dolması, paket boyutu, gereksiz reçete” gibi nedenlerden ötürü israf ediliyor.
Velhasıl, ilaçlar hayatlarımızı, sevdiklerimizi kurtarırken çevreye zarar veriyor. Modern dünyanın ironilerinden biri fayda zarar dengesini kurabimek. İnsana faydalı haycvana zararlı, hayvana faydalı bitkiye zararlı. Hangimizin daha değerli olduğu önceliğimizi nasıl yapacağımız etiğin konusu olsa da düşünmeye değer.