Dolar 34,4835
Euro 36,4767
Altın 2.946,74
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Ahlâk, toplumsal hayatın temel direğidir

26 Ekim 2024 12:25

Toplumun geneline yayılan yozlaşmanın önüne geçmek için ahlâkı günlük yaşamda içselleştirmek ve yaşatmak gereklidir.

Bir toplumda ahlâk zarar görürse o toplum çöküntüye uğrar, ahlâk sağlam olmazsa toplumsal hayat düzene girmez, ahlâk bozulursa toplum çöker.

Toplumda yaşanan ahlaki yozlaşma, eğitim sistemimizde herkesin zorunlu olarak din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi almasına rağmen göz ardı edilemez bir gerçek haline gelmiştir.

Bu çelişkiyi anlamak için sadece ders sayısına değil, verilen eğitimin içeriğine, etkisine ve uygulamadaki samimiyetine bakmak gerekiyor.

Ahlâki değerler, yalnızca teorik bilgilerle veya sınav notlarıyla ölçülemez. Toplumun geneline yayılan yozlaşmanın önüne geçmek için ahlâkı günlük yaşamda içselleştirmek ve yaşatmak gereklidir.

Eğitimdeki reformlar kadar, aileden başlayan ve toplumda devam eden değerler eğitimi de önem taşımaktadır. Ahlâk dersleri, bir kağıt üstü uygulamadan ziyade, gerçek yaşam örnekleriyle desteklenmelidir. Gençlere, dürüstlük, adalet, empati ve insan haklarına saygı gibi temel değerlerin önemi sadece öğretilmemeli, aynı zamanda bu değerlerin yaşandığı bir toplum inşa edilmelidir.

Bu yozlaşmanın önüne geçmek için alınabilecek önlemler şunlardır;

Değerler eğitimine ağırlık verilmelidir. Okullarda verilen ahlâk derslerinin içeriği zenginleştirilmeli, öğrencilerin hayata dair doğru kararlar verebilecekleri şekilde eğitilmeleri sağlanmalıdır.

Rol model eksikliği ahlâklı bireyler yetiştirmek için toplumda iyi rol modellerin varlığı teşvik edilmelidir. Liderler, eğitimciler, sanatçılar ve medyanın ahlâklı duruş sergilemeleri, toplumda bir örnek teşkil edebilir.

Aile eğitiminin güçlendirilmesi için ahlâk, yalnızca okul sıralarında öğrenilmez. Aile, çocuğun ilk ahlâk okuludur. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına doğru değerleri aşılayabilmeleri için aile eğitim programları yaygınlaştırılmalıdır.

Medyanın sorumluluğu çok önemlidir. Televizyon, internet ve sosyal medya gibi kitle iletişim araçları, ahlâki yozlaşmanın hem nedeni hem de çözümünün parçası olmalıdır, Medyada ahlâki çöküşü tetikleyen içerikler yerine, eğitici ve örnek alınacak programlar teşvik edilmelidir.

Yaptırım ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için de RTÜK’e önemli görevler düşüyor, sabah akşam TV programlarında ahlâki çöküşe sebep olan programlar yapılıyor buda aile yapısına büyük zararlar veriyor.

Tv haberlerinde gece gündüz gasp, cinayet, yolsuzluk, hırsızlık ve her türlü ahlâk dışı yayınların ciddi yaptırımlarla cezalandırılması gerekmektedir.

Bir toplumun kalitesi, yalnızca verdiği eğitimin sayısıyla değil, bu eğitimin yaşama kattığı değerlerle ölçülür. Şu an içinde bulunduğumuz durum, hepimize daha ahlâklı bir toplum inşa etme sorumluluğu yüklemektedir.

Unutulmamalıdır ki, “Bir milletin ahlâkı bozuldu mu, o millet çökmeye mahkûmdur.” Bu nedenle, yozlaşmaya karşı hep birlikte ahlâk bayrağını yukarıda tutmak, geleceğimizi kurtarmanın anahtarıdır.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.