Türkiye bu yıl da kurudu, tarımda verim düşebilir
TMO’nun Aralık 2024 Ayı Fenolojik Değerlendirme Raporuna göre, tahıl ambarı Konya’nın kuzeyi, Hatay, Urfa, Mardin, Diyarbakır gibi illerde yağışlar bir yıl önceye göre yüzde 60 azaldı.
Güneydoğu’da Tahıl Verimi Düşebilir
2024 her yönüyle tarımda kaos yılıydı. 2025’in maliyet baskısıyla geçeceği tahmin edilirken iklim açısından da zorlu bir yıl olacağı kesinleşti. Güneydoğu Anadolu’da yağışlar normale göre yüzde 50 azaldı, kuraklık sinyal vermeye başladı. Diyarbakır ve Mardin’de yüzde 54 Adıyaman’da yüzde 58 azalan yağışlar verimi önemli ölçüde etkileyecek. Urfa’ya yağmur gelmezse mahsul verimi düşebilir.
Sertifikalı tohum Kullanımı Düştü
Rapora göre; “Nevşehir’de yağış yüzde 53,9 Şanlıurfa’da yüzde 58 geriledi. Ülke genelinde yağışlar illere göre yüzde 4 ile 58 arasında, İç Anadolu’da aralık ayı yağışı normaline göre yüzde 22 azaldı. Kayseri’de geçen yıla göre hububat ekimi yüzde 4 azaldı, Kırıkkale’de sertifikalı tohumluk kullanım oranı yüzde 30’da kalınca verim düşebileceği endişesi yaşanıyor.”
Gaziantep’te Fare sorunu
Gaziantep’te fare popülasyonunda artış var. Şanlıurfa pamuktan buğdaya, mercimekten arpaya yönelirken önümüzdeki aylarda yağış yağmaz ise bölgede ciddi verim kayıpları öngörülüyor.
Trakya Ayçiçeğinde Kaçıyor
Marmara Bölgesi geçtiğimiz yılı ayçiçeği kayıplarıyla tamamlarken bu yıl yağışlar normalin üzerinde olsa da hububat ekimine yetmedi. Balıkesir hala geç ekim faaliyetlerine devam ediyor. Tekirdağ’da sıcaklık kaynaklı zabrus zararlısı ile mücadele yapılıyor. Tekirdağ’da yüzde 5 ayçiçeğinden hububata geçiş gözleniyor. Edirne’de kuraklık kaynaklı çıkmayan kanola tarlalarına buğday ve ayçiçeği ekimi yapıldığı, bazı yerlerde de ayçiçeğindeki verim kaybı nedeniyle yüze 10 oranında buğdaya geçiş olduğu bilgisi paylaşıldı.