Dolar 35,1564
Euro 36,6793
Altın 2.956,96
BİST 10.025,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 13°C

Sineklere iade-i itibar

27 Aralık 2024 12:08

Küresel mahsullerin 105 tanesinin 800 milyar dolarlık üretimini sinekler sağlıyor.

Uzakdoğu’da sinek fabrikalarında sinek proteinleri üretilirken sineklerin bizati kendileri tarımın bilinmeyen kahramanları. Polen taşıyıcısı olarak insanlığın kahramanı arılar olmasına rağmen dünyada arılardan sonra en büyük tozlayıcı olan sineklerin kıymeti bilinmiyor itibarı yerlerde. Çikolatanın kaynağı olan kakao bitkisinin birinci polen taşıyıcı sinekler. Küresel mahsullerin 105 tanesinin 800 milyar dolarlık üretimini sinekler sağlıyor. Meyveler, kuruyemişler sinekler sayesinde üretilebiliyor. Arılar sineklere göre 2,3 santigirat yüksek sıcaklığa daha dayanıklı. Tüm bunlara rağmen arılar kahraman sinekler külkedisi, kıymet bilmenin zamanı geldi de geçiyor. Dünya sinek farikaları çoğalıyor.

Kara Sinekler Ücretsiz Tarım İşçisi

Her saniye 2,6 insan hayata gözlerini açıyor. İlk ihtiyacı anne sütü ve sevgisi. Ölümüne dek ortalama 30 ton yiyecek tüketiyor. Karbon ayak izinin yüzde 25’i karnımızı doyurma merakı ve zevkimiz kaynaklı. Nüfus artışı ve iklim felaketi eskisi kadar gıda üretebilmemize olanak vermiyor. Sinekler her alanda dilsiz asker gibi çalışıyor. Tarım gıda ekosisteminde dairesel tarımın yıldızı. Organik atıkları (tarım ve diğer gıda atıkları)yemeye bayılıyorlar, hatta gübreleri bile yiyorlar, depolamaya ihtiyaç duymadan her şeyi silip süpürüyorlar. Yediklerini katma değerli ürünlere dönüştürüyor, besin değeri yüksek larvalar üretiyor, proteince zengin böcek unu, ve dışkıları da katma değerli gübreye dönüşüyor. Böcek unuyla hayvanlar besleniyor, organik gübreleriyle toprağı besliyor/verim artırıyor.

Kara Sinek Pazarı Büyüyor

Bir hafta içinde 5 bin katına kadar ağırlık kazanıyor, doğanın en etkili atık/dönüştürücü fabrika karasineklerin vücudu. 2015 ile 2020 yılları arasında kara sinek çiftliği yatırımları 400 milyon doları geçti. 2030 yılına kadar yılda 500 bin ton kara sinek unu üretilmesi öngörülüyor. En büyük üreticiler Avrupa, Çin ve Kuzey Amerika’da. Büyükbaş hayvanlardaki yem maliyetini düşürmenin en etkili araçlarından biri sinek proteini.

Velhasıl; 10 bin yıllık tarımın miadı dolmak üzere. Halil İbrahim sofralarında pervasızca yaptığımız israf günün sonunda insan türünün doyurulamaz iştahına kurban edildi. Gelinen noktada iklimle dost gıda üretmenin en etkili yollarından biri döngüsel tarımın askerleri sineklerle ortaklık kurmak. Sineklere iadei itibar yapmak. Zira açlık kapıda, her yıl 860 milyondan fazla insan gıdaya erişemiyor.

ETİKETLER: , , ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.