Yeşil devrim bitti yeni devrim mikroplarla
Norman Borlaug 1944’te Meksika’ya taşındığında ülkede tüketilen buğdayın yüzde 60’ı ithal ediliyordu. Hükümet dışa bağımlı olmak istemiyordu.
Rockefeller Vakfı’ndan alınan bütçe ile Borlaug’dan Buğday araştırma ve Üretim Programına liderlik etmesini istedi. Ekip 20 yıl boyunca buğdayın hastalıklara direncini ve verimi artırmak için 20 yıl çalıştı, verim 6 katına çıkarıldı. ABD hükümeti Hindistan ve Pakistan gibi nüfusu hızla artan yoksul ülkeleri beslemek için Borlaug’un buğdayını dünyaya “yeşil devrim” olarak ihraç ettiler, Borlaug da Nobel Barış ödülüne layık görüldü.
Akıllı Dikey Çiftlikler İle Açlığa Son
Schneider Electric’ten Louise Liddiard’a göre, “dikey çiftliklerin enerjisini doğru yönetmek gerekiyor.” Gıda ürünü test ajansı Vyper’ın bir raporuna göre, “tüketicilerin üçte ikisi sürdürülebilirlik için daha fazla para ödemeye razı. Fortune Business Insıghts’a göre 230’a kadar dikey tarım çiftçiliği pazarı 27 milyar dolara çıkacak.
Schneider Electric En Sürdürülebilir Şirket
Schneider Electric, Time tarafından 2024’ün en sürdürülebilir şirketi seçilmişti. 100 üzerinden 88,86 gibi yüksek bir puanla CDP’den “A” iklim puanı alarak küresel örnek olmaya aday. Şirketin 2025 yılına kadar karbon nötr operasyon ve 2040’a kadar tüm tedarik zincirleriyle karbon nötr olma hedefi var. Şirketten yapılan açıklamaya göre 2023 yılında 112 milyon ton karbon emisyonu kurtarıldı ve en büyük bin tedarikçisi karbon emisyonlarını yüzde 27 azalttı. Anlaşılan o ki dünyanın enerji şirketi sürdürülebilirlik konusunda da küresel oyunculara motivasyon kaynağı olacak. TIME endeksinde Japonya’dan NEC corp 85,71 puanla ikinci İtalya’nın lüks moda devi Moncler 85,66 ile üçüncü sırada.
Lüks Sürdürülebilir Olur Mu?
Moncler yüzde 100 geri dönüşüm ve kurumsal sahalarda yüzde 90 yenilenebilir elektrik kullanımı gibi uygulamalarla lüks segmente sıkça tartışma konusu olan karbon ayak izi yüksek endüstri efsanesini de yerle bir ediyor Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde son beş yıldır zirveyi kimseye kaptırmıyor.
Velhasıl, yeşil aklama paklama desek de dünya devleri sürdürülebilirlik konusunda elini taşın altın koymaya fark yaratmaya devam ediyor. ABD’nin motivasyon kaybı şimdilik AB merkezli şirketlere henüz ulaşamamış görünüyor.