Modacı Yıldırım Mayruk’un vakfı resmen kuruldu
Yıldırım Mayruk Vakfı resmen kuruldu ve kuruluş Resmi Gazete’de yayımlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ilanına göre, Bursa merkezli olarak faaliyet gösterecek Yıldırım Mayruk Vakfı’nın kurucuları Yıldırım Mayruk, Barbaros Şansal, Zehra Şenel, Ahmet Güneş, Jülide Öztezcan, Mehmet Yıldız ve Gülçin Balkan’dan oluşuyor.
İlanda vakfın amacı, “Sanat ve moda tasarım alanında eğitimler düzenlemek böylece kadın istihdam edilebilirliğini arttırmak ve insan kaynağımızı üretime dahil ederek özgün moda tasarımcıları yetiştirmektir. Sanat ve moda tasarımı alanında kurs programları düzenlemek ve istekli kadın öğrencileri bu kurslara dahil edilerek onların gelişimlerini desteklemek ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçları gerçekleştirmek” şeklinde sıralanıyor.
Vakfın kurucu yönetim kurulunda Yıldırım Mayruk, Barbaros Şansal, Zehra Şenel, Ahmet Güneş ve Jülide Öztezcan görev yapacak.
Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde borçların tasfiyesinden arta kalan mal ve hakları Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.
Yıldırım Mayruk kimdir?
Yıldırım Mayruk, 1940 yılında Bursa’da doğdu. 12 yaşındayken asker olan babasını kaybetti.
Terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15- 16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine diktiği ipekli daracık gülkurusu bir elbise olur. Daha sonra annesine biri ekose, diğeri çizgili kumaştan iki tayyör dikti.
1960 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı. Daha sonra Bursa’dan İstanbul’a giderek Beyoğlu’ndaki Çiçek Pasajı’nın kapısının tam karşısında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de ününü de büyüttü.
Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. O defile sonrasında Yıldırım Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanıştı. Mualla Özbek ile tanıştığında kendisine “benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defilenin sonrasında atölyesi müşteri akınına uğramış.
Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti ve 22 sene burada çalıştıktan sonra da Gümüşsuyu’na geçti.
Taxim Moda Laboratuvarı’nda çok başarılı çalışmalar yaptı. 1990 yılından beri beraber çalıştığı Barbaros Şansal ile başarısını ikiye katladı.
Yıldırım Mayruk ününü en çok sanatçılara diktiği kıyafetler ile yakalar. Adlarını açıklamasa da birçok ünlü isimle çalışmayı sürdürüyor.
Yıldırım Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası merkezlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde sergiledi ve gelirlerini başta eğitim olmak üzere hayır kurumlarına bağışladı.
11 Nisan 2015 tarihinde Barbaros Şansal ile birlikte İstanbul’da Pera Mezat Müzayedecilik’in düzenlediği “Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi”ile evlerindeki eşyaları satışa çıkardılar. Ardından Kıbrıs’ın Karni köyüne taşınmaya karar verdikleri için Türkiye’den ayrıldılar.
Yıldırım Mayruk 23 Eylül 2020 tarihinde tarihi Fişekhane’de gerçekleşen defileyle jübilesini yaparak meslek hayatına veda etti.
Kaynak: Ajans Bizim