Dolar 38,0292
Euro 43,4095
Altın 4.066,88
BİST 9.396,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 23°C

Mimar Sinan Bursa’da anıldı

Mimar Sinan’ın vefatının 437. yılında anma etkinlikleri kapsamında Mimarlar Odası Bursa Şubesi basın toplantısı düzenledi.

Mimar Sinan Bursa’da anıldı
7 Nisan 2025 12:05

Türkiye ve dünya çapında mimarlık alanına büyük katkılar sunan Mimar Sinan, vefatının 437. yılında Bursalı mimarların düzenlediği bir basın toplantısı ile anıldı. Bu etkinlik, onun sanatını ve mirasını yaşatmak adına yapılan önemli bir hatırlatmaydı.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınan, eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 437. yılında saygıyla anıyoruz. Mimar Sinan’ın Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı, toplumsal bir kültür öğesi olan yapı sanatı ve fikirleri, ulkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Sinan’ın eserleri “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne girmiştir” dedi.

“Mimar Sinan’ın eserleri, sistemli bir şekilde tahrip edilmektedir.”

Mimar Sinan’ın eserlerinin sistematik bir şekilde yok edildiğini öne süren Rodoplu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Tarih boyunca uygarlıkların kesiştiği bir coğrafyada yer alan, eşsiz mimarlık ve sanat eserlerine sahip, doğal ve kültürel zenginliklerin beşiği olan ülkemizde Mimar Sinan’ın eserleri, mimarlık mirası ve bellek değerleri, Cumhuriyet devrimi ve değerli kazanımları, uygarlık birikimlerimizle birlikte bilgisizce ve sistemli olarak hızla yok edilmektedir.” Diyerek konuşmasını bitirdi.

Haber: Sultan Denli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.