Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 29°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Egzersiz Yaparken Oluşabilecek Riskler ve Dikkat Edilecek Hususlar

12 Ağustos 2024 13:15

Egzersiz öncesi, sırası, sonrası ve toparlanmada düzenli kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.

Hipoglisemi: Egzersiz sırası ve sonrasında aniden kan şekerinin düşmesidir. Bu yüzden egzersizleri yalnız yapmaktan kaçınmak gerekir. Bu durumun önlenmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Egzersiz öncesi, sırası, sonrası ve toparlanmada düzenli kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.
  • Egzersize başlamadan önce kan şekerinin 100-250 mg/dl aralığında olması sağlanmış olmalıdır.
  • Egzersizden 30-60 dk öncesinde karbonhidrat içeren besin takviyesi alınmış olmalıdır.
  • Egzersiz süresi arttıkça karbonhidrat ihtiyacı oluşabilir. Kan şekeri seviyesine göre gerekli ise ek besin alınmalıdır.
  • İnsülinin egzersizin yapıldığı temel bacağa yapılmaması gerekir. Örneğin bisiklet binme egzersizi yapan bir birey ise insülini bacak yerine üst kol, karın gibi bir bölgeye uygulaması önerilir.

Hiperglisemi: Şiddetli ve uzun süreli egzersizler kan şekerinde yükselmeye de sebebiyet verebilir. Kan şekeri seviyesi 250 mg/dl’nin üstünde ve idrarda keton varsa egzersize ara verilmelidir.

Kardiyovasküler hastalıklar: Egzersiz sırasında kalp ile ilgili herhangi bir sorun (aritmi vb.) yaşanmaması için her diyabetli birey rutin kardiyoloji muayenesine girmiş olmalıdır.

Diyabetik Retinopati: Gözde intraoküler basıncı arttıran yüksek şiddetli aktivitelerden kaçınmak gerekir. Diyabetli bireylerin rutin göz muayenelerinin egzersiz öncesinde yapılmış olması önerilir.

Diyabetik Nöropati: Ayakta duyu kaybına bağlı, cilt hasarı ve yara gelişen diyabetli bireylere ayağa yük bindiren egzersizlerden kaçınmak gerekir. Bu kişilerde yürüyüş yerine, yüzme veya bisiklete binme gibi egzersizler tercih edilmelidir.

Sonuç olarak, düzenli egzersiz hem diyabet tedavisinin temel bir parçasıdır hem de diyabet gelişimini önleyebilmektedir. Diyabetli bireyler düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Bireye özgü hazırlanan egzersiz eğitimlerine katılmaları yönünde teşvik sağlanmalıdır. Egzersiz sırasında oluşabilecek kan şekeri değişiklikleri ve bunların yönetimi konusunda hasta eğitimleri verilmiş olmalıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.