Diplomasinin uygun maliyetlisi yok mu?
Ucuz et, ucuz ayakkabı, outlet kıyafetler için Bakanlıklar internet siteleri kuruyor.
Daha uygun fiyata gezip, tozup yiyip içelim diye. Sığırların daha z gaz çıkaranı, tarımın daha az karbon ayak izi olanı istiyoruz. Yenilenebilir enerji için devletler yatırım yapıyor. Bazıları sırf bu nedenle nükleer enerjiye bile geri dönüyor. Sadece bireyler veya sığırlar mı yaşam maliyetini düşürmeli. Devletlerin de karbon ayak izlerini, yaşam maliyetlerini düşürme zamanı gelmedi mi? İşler uzaktan idare edilebiliyorsa diplomatik ilişkiler için neden devasa uçaklarda binlerce kilometre uzağa gidiliyor. Diplomatik iki hoşbeş için uygun fiyatlı diplomasi teknikleri bulunamaz mı? Homosapiens sadeleşmeye, küçülmeye Mevlana’nın öğretileriyle “hiç” olmaya çalışırken, devletlerin bu kadar büyümesi, eli sopalı hale gelmesi normal mi? Biz küçülürken onların kudretlerinin her geçen gün büyümesi takdire şayan.
Kurumlar Yaşam Maliyetlerini Düşürmeli
Forbes’a göre yapay zekâ 2026’ya kadar toplam enerjinin yüzde 6’sını kullanacak. Bitcoin gibi uygulamalar İskandinavya kadar su kullanıyor, dünya şu anda AI’nin yüksek enerji ihtiyacını sübvanse ediyor. COP Konferansları, Olimpiyatlar gibi pek çok etkinlik küçülüyor, çevresel etkileri tartışılıyor. Savunma bütçelerinde yüzde 10’luk kısıntıya gidilmesi tartışılıyor. Gezegenin kaderini değiştirebilmek için yaşam maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor.
Ezcümle, dünya değişirken, kaynaklar azalırken, iklim felaketi dört bir koldan kapımızı çalmışken sadece bireyler mi fedakarlık yapacak, görevleri karşılığı tercihlerimiz ve seçimlerimizle görevlendirdiklerimiz ne zaman sadeleşmeyi önceleyecekler.