Dolar 38,2802
Euro 43,5358
Altın 4.096,98
BİST 9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C

Daha fazla ağaç dikmek daha çok tarım dünyaya zarar veriyor

10 Nisan 2025 10:58

İnsanlar iyi niyetle karbon tutan bitkiler dikerek, iklim değişikliğini iyileştirebileceklerini düşünüyor.

Bilinenin aksine çok fazla yeşil alan/orman/bitki örtüsü her zaman biyoçeşitliliğe iyi gelmiyor. Ne ekildiği ve nerede ekildiğine bağlı olarak bazen ağaç dikmenin biyoçeşitliliğe zarar verdiği ortaya çıktı. Science’de yayımlanan bir araştırmaya göre, dünyanın dört bir yanından 14 binden fazla omurgalının bilgilerini aldılar. Bu bilgileri 2050 yılına kadar insanların ağaç dikebileceği ağaçların olduğu bölgelerin üstüne yerleştirildiler. Bilgiler yapay zekâyla anlamlandırıldı. Araştırmaya göre yeni dikilen ağaçların olduğu yerler eski haliyle bırakılsaydı yüzde 78’inde hayvanlar için daha iyi olacağı ortaya çıktı. Eskiden orman olan yerlerde ormanı yenilemek biyoçeşitlilik için olumlu sonuçlar doğururken eskiden bozkır veya mera olan yerleri ormanlaştırmanın biyoçeşitliliğe fayda sağlamadığı ortay çıktı. Uzmanlara göre, doğayla uğraşırken dikkatli olmakta fayda var. Doğanın doğasında var olan çöl/bozkır/savan gibi alanlara müdahale etmek de iyi niyetli olsa bile başka sorunlara yol açıyor.

Bitkiler 250 Milyon Yıl Önceki İklim Felaketinde Değişti

Viyana Doğa Tarihi Müzesi uzmanları Sidney Havzasındaki fosil bitkileri ve kayaları inceledi. Tüm zamanların en kötü yok oluşunun yaşandığı 250 milyon yıl önce, kozalaklı çam ağaçların yok olduğu, yerine modern kulüp yosunlarına benzeyen sert çalımsı bitkilerin geldiği ortaya çıktı. Kavurucu dönem yaklaşık 700 bin yıl sürdü, devamında devasa eğrelti otları gelişti. Milyonlarca yıl sonra, mezozoik orman ekosistemleri yeniden Permiyen çöküşünden önceki haline benzemeye başladı. Dr. Chris Mays’a göre yokoluş hala devam ediyor, hiçbir şey eskisi gibi olmadı yerine yeni türler geldi. Araştırma ile çağımız bitkilerini iklim felaketiyle nasıl başa çıkabileceği, kara besin ağlarının yeniden nasıl dizayn edilebileceğine yönelik, derslerin çıkarılması amaçlanıyor.

Velhasıl, doğal tarım yapalım dereye tepeye ağaç dikelim dediğimizde doğanın kendine has işleyişine zarar veriyoruz farkında değiliz. Mesela bataklıkları kurutmak, bozkırı beğenmeyip ağaç dikmek, çölleri yeşetmeye çalışmak uzun vadede vicdanlarımızı yeşertse de gezegenin işleyişine müdahale enlamına geliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.