Bursa’nın otonom aracı, TEKNOFEST finalinde
Bursa Uludağ Üniversitesi Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG), kampüs içinde kullanılacak otonom aracın tanıtımını gerçekleştirdi. Bu araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kaldı.
105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında çeşitli disiplinlerden bir araya geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan araç, uzman danışmanlar ve Uludağ Üniversitesi ile diğer üniversitelerin mühendislik, fen ve sosyal bölümlerinden önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezunlar tarafından desteklendi. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından yapıldı. Bu yılki TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01, finale kalmayı başardı. 2.5 metre uzunluğundaki otonom araç, mevcut otonom-4 seviyesinden otonom-5 seviyesine geliştirildiğinde, kampüs içinde sürücüsüz dolaşması hedefleniyor.
Hedef otonom-5 seviyesi
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin yürütücülerinden Koray Aki, “2.5 metre uzunluğunda, tam otonom-4 seviyesinde bir aracımız var. Bu araç, sensörler sayesinde otonom olarak hareket edebiliyor. Gelecek hedefimiz, aracı otonom-5 seviyesine yükseltmek. Otonom-5 seviyesinde direksiyon, fren veya gaz pedalı bulunmuyor. Şu anda aracımız otonom-4 seviyesinde ve arkasında büyük bir ekip var. Ekibimiz, Uludağ Üniversitesi çatısı altında farklı mühendislik disiplinlerinden danışman hocalarla birlikte çalışıyor. Ayrıca, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve firmalardan da üyelerimiz bulunuyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor ve amacımız, aracı otonom-5 seviyesine getirerek tamamen sürücüsüz bir şekilde hareket etmesini sağlamak,” dedi.
TEKNOFEST’te finale kaldı
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversitemizin topluluk ve grupları var. Bu araç uzun süre çalışmalar sonucu geliştirildi. TEKNOFEST’te zaten finaldeyiz, derece elde etmek istiyoruz. Kısa vadede amacımız bu. Bu araç hem TEKNOFEST gibi kıymetli yarışmalarda derece aldı. Ama asıl hedef kampüsümüz içerisinde dolaşacak. Dolayısıyla kampüs ve öğrencilerimizin hareketini sağlayabileceğimiz otonom araç düzeyine götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Ve şöyle devam etti: “OTAGG içinde çeşitli mühendislik bölümlerinin ve öğrencilerin bulunduğu, sanayiden de Ar-Ge departmanlarında çalışmaktan olan mühendislerimizin destek verdiği 105 kişiden oluşan müthiş bir grup. Çok uzamadan kampüsümüzde kendi otonom aracımızın hareket edeceğini inanıyoruz.”
Araç önünde kurdele kesilmesinin ardından her türlü destek sağlayan sponsorlara plaket verildi.