Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
19°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Dünya Sağlık Örgütü’nden sahte ilaç uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kilo verme yöntemi olarak popüler hale gelen Ozempic’in sahte versiyonları hakkında küresel bir uyarı yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden sahte ilaç uyarısı
23 Haziran 2024 12:48

Sahte ilaçların, sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunan WHO, insanlara ilacı yalnızca doktor, eczane gibi güvenilir kaynaklardan temin etmelerini tavsiye etti.

Sahte İlaç Tehlikesi

Ozempic, asıl amacı tip 2 diyabet tedavisi olmasına rağmen, kilo vermek için de kullanılmaktadır ve “sıska iğne” olarak da bilinmektedir. Bu durum, ilacın sahte versiyonlarının ortaya çıkmasına ve piyasada yayılmasına yol açmıştır. WHO, sahte ilaçların sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını ve bazı sahte enjeksiyonların hiç semaglutid içermeyebileceğini veya insülin gibi başka maddeler içerebileceğini belirtti. Bu durum, “öngörülemeyen” etkilere neden olabilir ve insanların sağlığına zararlı etkiler yaratabilir.

Sağlık Profesyonelleri ve Halk İçin Uyarı

WHO’nun temel ilaçlar ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, sağlık profesyonelleri, düzenleyici otoriteler ve halkın bu sahte ilaç gruplarından haberdar olması gerektiğini vurguladı. WHO, sahte ilaçların yayılmasını önlemek ve insanların sağlığını korumak için bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Artan Sahte İlaç Raporları

WHO, 2022’den bu yana dünya genelinde tehlikeli Ozempic’e ilişkin artan raporları takip ediyor. Sahte ürünlere İngiltere, ABD ve Brezilya’daki yetkililer tarafından el konuldu. İngiltere’nin ilaç düzenleme kurumu, geçen yılın Ekim ayında bir grup sahte Ozempic’e el koydu. Bu ürünler, Avusturya ve Almanya’daki yasadışı tedarikçilerden gelmişti ve orijinal ambalajlara sahip oldukları görülüyordu.

Güvenlik Uyarıları

İngiltere’deki kuruluşun güvenlik şefi Dr. Alison Cave, yasa dışı ticaret yapan çevrimiçi tedarikçilerden satın almanın, sahte veya Birleşik Krallık’ta kullanım için lisansı olmayan bir ürün alma riskini önemli ölçüde artırdığını belirtti. Bu tür ürünleri enjekte etmenin sağlığı riske atabileceğini söyledi.

Ozempic’in daha yüksek mukavemetli bir versiyonu, özellikle zayıflamaya yönelik olarak geliştirildi ve Wegovy adıyla pazarlandı. WHO, sahte ilaçların yayılmasını önlemek ve insanların sağlığını korumak için bu konuda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Ozempic ve benzeri ilaçları kullanmayı düşünenlerin, yalnızca güvenilir ve lisanslı kaynaklardan temin etmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.