3D kanser dokuları üzerinde çalışmalar başladı
Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, ABD’de 17 yıldır yapay doku ve organ basımı üzerine çalışmalar yürütüyor. Özbolat, hastalardan alınan hücrelerle gerçeğe yakın 3 boyutlu kanser dokuları geliştirdi. Bu 3D dokular üzerinde, kansere karşı etkili olabilecek bağışıklık hücreleri kullanılarak yeni tedavi yöntemleri araştırılmakta.
Profesör Doktor İbrahim Tarık Özbolat, kanser hücreleri üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalarda gerçeğe yakın 3 boyutlu kanser dokuları üretiyor. Bu dokular, basım tekniğiyle hazırlanarak canlıya naklediliyor.
Özbolat, ekibiyle birlikte Penn State Üniversitesi‘ndeki laboratuvarında organ modelleri üzerine de çalışmalar yürütüyor. Geliştirilen dokular, yeni tedavi ve terapi yöntemleri ile ilaç üretiminde test amaçlı kullanılıyor. Özbolat ve ekibi, yeni doku çalışmalarında son aşamaya geldi. Kalp kası ve akciğer gibi dokuların klinik kullanıma geçmesi ise 10 yıl içinde planlanıyor.
“13-14 DEĞİŞİK HÜCRE DOKU ÜRETİYORUZ HÜCRELERLE”
Prof. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, ”Biyomalzemelerle yani canlıya implant ettiğinde canlının reddetmeyeceği ve vücut içerisinde bozulacak yani vücut içerisinde parçalanacak malzemeleri kullanıyoruz. Bu malzemelerin içerisine biz canlı hücreleri ekliyoruz ve bu canlı hücreler hastalardan direk alınmış primal hücre dediğimiz hücreler de olabilir ya da hastalardan alınmış kök hücre de olabilir. Biz bu hücreleri alıp 3 boyutlu yazıcıyla katman katman basıyoruz” dedi.
Hücrelerle 13-14 değişik hücre doku ürettiklerini belirten Özbolat, şunları söyledi:
“Bu dokular kıkırdak, kemik, deri, damar gibi olup yani kas sistemi dokuları olabilir ya da akciğer gibi karışık bir iç organ olabilir. Tümor modelleri de olabilir. Pankreas modeli de olabilir. Buradaki amaç model gerçek organ. Bunları küçük çipler içerisinde büyütüyoruz. Bunları da çeşitli hastalıkların nasıl geliştiğine dair biyolojik olarak anlamaya çalışıyoruz.”
İbrahim Tarık Özbolat, bilimsel çalışmalarıyla dünya genelinde konferanslar veriyor. Türkiye‘ye dönüp çalışmalarına burada devam etmeyi planlayan Özbolat, konferanslarında tersine beyin göçü konusunu da gündeme getiriyor.
Özbolat, ”Doktorasını yeni almış genç bilim adamlarının gelmesini değil aynı zamanda kendini kanıtlamış lider, dünya çapında çalışmalarda bulunan büyük Türk bilim adamlarının aynı şekilde Türkiye’ye gelmelerini istiyoruz. Lider bilim insanları bugüne kadar orada kazandığı deneyimleri Türkiye’ye sadece aktarmayla kalmayacaklar o vizyonu ve düşünce mantalitesini Türkiye’ye getireceklerdir.” dedi.