Dolar 37,9440
Euro 41,0683
Altın 3.798,39
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Yağmurlu
Bursa
15°C
Yağmurlu
Çar 15°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Yüksek medeniyetlerin temeli: Aile

28 Kasım 2024 12:08

Gerçek büyüklük, toplumun en küçük yapı taşı olan ailede başlar.

Büyük hedeflere koşan bir millet olarak “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atıyoruz. Ancak bir medeniyetin ayakta kalabilmesi, sadece ekonomik büyüklükle ya da diplomatik başarılarla ölçülemez. Gerçek büyüklük, toplumun en küçük yapı taşı olan ailede başlar.

Ne yazık ki, son yıllarda aile kurumumuz ciddi tehditlerle karşı karşıya. Boşanma oranlarının yükselmesi, evlilik yaşının sürekli ertelenmesi, çocuk sahibi olma oranlarındaki düşüş ve ahlaki yozlaşma toplumumuzun temel direklerini zayıflatıyor. Daha da endişe verici olan, gençlerimizin sanal dünyaya hapsolup gerçek hayattan kopması ve uyuşturucu gibi yıkıcı alışkanlıklara yönelmesi.

Bu sorunların çözümü, yalnızca ekonomik tedbirlerle ya da kanuni düzenlemelerle mümkün değildir. Toplumu ahlaki ve kültürel anlamda yeniden inşa edecek, aileyi koruyacak ve bireylerin sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayacak köklü bir sosyolojik ve psikolojik altyapı inşa etmek zorundayız.

Nitekim tarih, güçlü medeniyetlerin ancak sağlam aile yapıları üzerine inşa edildiğini göstermiştir. Aile, sadece bir çatının altındaki bireylerden ibaret değildir; o, bir milletin vicdanı, ahlakı ve geleceğidir. Eğer aileyi kaybedersek, büyük hayallerimiz de birer ütopik söylemden öteye geçemez. “Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” deyiminin tam anlamıyla karşılık bulduğu bir tabloyla karşılaşabiliriz.

Mevlana’nın şu sözü tam da bu noktada yol gösterici niteliktedir: “Bir milleti yaşatmak istiyorsanız, önce ahlakını ve ailesini koruyun.”

Unutmayalım, yüksek medeniyetler önce ailede başlar; Eğer güçlü bireyler yetiştirmek istiyorsak, aileyi öncelemeli; anne ve babaları destekleyecek, gençlerin ahlaki ve manevi gelişimlerine öncelik verecek politikalar geliştirmeliyiz.

Gelin, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu yalnızca ekonomik büyüklükle değil, ahlaki ve kültürel dirilişle de taçlandıralım. Çünkü geleceğin büyük Türkiye’si, güçlü ailelerde filizlenir.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.