Dolar 35,3424
Euro 36,4897
Altın 2.996,04
BİST 10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 13°C
Açık
Bursa
13°C
Açık
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 16°C

Yeşil protein kavramı kandırmaca mı?

3 Ocak 2025 17:09

AB bitki üretimindeki artış biyoyakıt endüstrisi tarafından kullanılırken yıllık 13 milyon tonluk protein üretimi tedarik zincirinin karbon ayak izini de düşürüyor.

Tüm dünya sığırları suçlu bitkileri kahraman ilan etmişken AB Tarım ve Balık Konseyi protein stratejilerini tartışıyor. Bitkisel üretimi artıralım, sığırları azaltalım, sentetik proteinleri çoğaltalım. Tartışmanın ortak noktası bilimsel olmayan temele dayandırılmaya çalışılan “yeşil protein” kavramının pazarlama aracı olarak kullanılmaması.

AB bitki üretimindeki artış biyoyakıt endüstrisi tarafından kullanılırken yıllık 13 milyon tonluk protein üretimi tedarik zincirinin karbon ayak izini de düşürüyor. AB Stratejik Diyalog raporuna göre, hayvansal protein tüketimi azalmadı sabit kaldı. 2024’te kişi başına 66,8 kg hayvansal et tüketiliyor.

AB, yeni dönemde tüketicilerin gıda okuryazarı olarak neyi tercih etmeyeceği noktasında doğru bilgilendirmeyle desteklenmesi gerekliliğini kabul ediyor.

Farm Europe ve Eat Europe AB Komisyonu tarafından düzenlenen bir etkinlikte bilim ve gerçeklere dayalı olduğu düşünülen atölye çalışması yapıldı. GDO’nun çevresel ve sosyal rolü, hangi hayvancılık modeli olmalı, sentetik veya laboratuvarda yetişen süt ürünleri hangi temele dayandırılarak daha lezzetli denilebilir. Tartışmalar bütünsel olmalı, etik olmalı ve oybirliğiyle kabul edilen bilime dayanmayan ifadeler kullanılmamalı. Yeni Gıda Yönetmeliği, kapsamında laboratuvarlarda üretilen gıdaların değerlendirilmesinin ilaçlardakine benzer bir prosedürle yapılması gerekliliği ortaya konuldu.

Velhasıl her gün her yerde binlerce kanıtlı bilgi kullanıma sunulmasına rağmen çeşitli sebeplerden ötürü sıradan insanlar hayatlarını kolaylaştıracak bilimsel bilgiye ya ulaşamıyor, ulaşsa da bilgiyi kullanamıyor. Bu amaçla artık TÜBİTAK bile bilimsel çalışma kurallarına üretilen bilgiyi yaymaları konusunda çeşitli çalışmalar yapılması gerekliliğini koymaya başlıyor.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.