Dolar 34,2641
Euro 37,6537
Altın 2.911,51
BİST 9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 24°C

Yaban Hayatı Derneği: “Soruşturmanın takipçisi olacağız”

Yaban Hayatı Derneği, New York Doğa Tarihi Müzesinde yönetici ve araştırmacı olarak çalışan Dr. Lorenzo Prendini’nin yurt dışına çıkarılması yasak olan 1500 akrep örneğini ülkesine götürürken yakalanmasının ardından açıklamada bulundu.

Yaban Hayatı Derneği: “Soruşturmanın takipçisi olacağız”
21 Mayıs 2024 20:33

Yaban Hayatı Derneği, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı New York Doğa Tarihi Müzesinde yönetici ve araştırmacı olarak çalışan Dr. Lorenzo Prendini’nin, yaklaşık 1500 akrep örneği, yasak olmasına rağmen, ülkeye gittiğine yakalanması üzerine dikkat ederek bir açıklama yaptı.

Olayın ardından söz konusu Prendini adına Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Biyoloji Bölümünde çalışan akademisyen Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Ayşegül Karataş tarafından Dr. Lorenzo Prendini’nin Türkiye’de saha çalışmasını yapabilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden izin belgesi Alınan ve izin belgesinin ayrıntılarının basına yansıdığının belirtildiği belirtildi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü izninde akademisyenler tarafından; sadece “Euscorpius” türüne ait örneklerin toplanacağı; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Biyoloji Bölümü’nde toplanacak malzemelerin toplanmasında numaralandırılmış ve muhafaza bölümü; Yurttaki kopyanın çıkarılmayacağı ve sadece 100 kişinin akrep toplanacağı tutarlılığında bulunulduğu ifade edildi.

“TAAHHÜTLERE UYULMADI”

Derneğin açıklamasında Euscorpius’un birçok cins ve aileden akrep örneği toplandığı, içeriğin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Biyoloji Bölümü toplanmasına kaydedilmeyerek muhtemelen Dr. Lorenzo Prendini’nin emeği New York Doğa Tarihi Müzesine kaydedileceği ve yurtta çıkarılmaya çalışıldığı ve yaklaşık 1500 örnek toplandığının tespit edildiği vurgulanırken tarantula, örümcek ve çıyan gibi hayvanlar da toplanıp transfer için hazırlandığı, Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Ayşegül Karataş’ın neredeyse hiçbir tutarlılıklarına uymadıkları ifade edildi.

“BİLİMSEL OLARAK BULUNMUYOR”

Açıklamada Prof. Dr. Ahmet Karataş tarafından yapılan basın açıklanması Dr. Lorenzo Prendini’nin Gaziantep ilinde bulunduğu ve kendisi Mardin’de katılarak 3 gün beraber arazi çalışması yaptığı, Prof. Dr. Ahmet Karataş’ın Dr. Lorenzo Prendini’nin daha sonra Iğdır ‘a bir gün ulaştığı bildirildiği bildirilirken raporlu olarak Euscorpius cinsi ürünlerinin Adana ilinin dağıldığı, Artvin ilinin genişlediği, Gaziantep, Mardin ve Iğdır illerinde “Euscorpius”un görüldüğü vurgulandı.

Yaban Hayatı Derneği tarafından yapılan açıklamanın devamı şöyle:

“Prof. Dr. Ahmet Karataş bu illerde olup bitenleri sahada görmeye nasıl açıklamaktadır? Aldıkları izin koşullarının gerekliliği bu illerde saha çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Dr. Lorenzo Prendini kabul edilebilir izin belgesinin burada da kırıldığını belirtti. Ahmet Karataş’ın beyanı ile kendisinin sahaya katılmasından ve katılmasından sonra Dr. Lorenzo Prendini arazi çalışması yapmış, bunu da kendisine sağlanan izin belgesi ilettiği görülmektedir. Çalışamayacağı görülmektedir.Ayrıca kendisine izin verilen akademisyenlerin refakat zorunluluğu vardır. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Ayşegül Karataş, Dr. Lorenzo Prendini’yi hırslarının kurbanı olmuş ve kendilerini uyardıklarını bildirmiştir. Lorenzo Prendini yaptığı bu bilgide bilginin olmadığını ve izin belgesinin bulunduğunu bildirdi ve buna rağmen haksız yere suçlandığını yurt dışından ortaya çıktı sonra ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Ayşegül Karataş bu konuda bir hatalarının olmadığını bildirerek Dr. Lorenzo Prendini’yi suçlamışlardır. Ancak değişmelerine izin belgesi ile bu kaçakçılığa izin verdikleri ve tutarlılıklarına uymadıkları açıkça görülüyor. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Ayşegül Karataş, Dr. makale için yapmışlardır.”

“SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Bizler her alanda gelişmeler ve ilerleme uğruna bu kadar çabalarken bu yıkıma yol açan yıkımın bozulmasının anlaşılmasını derinden yara alarak öğrendiklerimiz. Derneğimizin düşüncelerine göre; Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Prof. Dr. Zarar verecek şekilde çok sayıda yardıma uğramış ve bunların biyoçeşitliliğine zarar vermelerine rağmen yapmışlardır. Genel Müdürlük ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından soruşturma planlıyoruz. Bu kapsamda yapılan soruşturma ve incelemelerin takibi ve destekçisi gerçekleştirilecektir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.