Uzman söylüyor: Aşırı sıcaklara dikkat
Bursa Şehir Hastanesi’nden İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, aşırı sıcakların vücutta sıvı kaybına neden olduğunu ve bu durumun yaşlılar ile kronik hastalığı olan bireyler için ölümcül riskler taşıyabileceğini belirtti. Bu nedenle, günde en az 2,5 litre su içmenin hayati önem taşıdığını vurguladı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Doç. Dr. Olgun Deniz, Türkiye’nin sıcak ve nemli yaz koşullarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Özellikle 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı bulunan kişilerin bu koşullardan daha fazla etkilendiğini belirtti.
Bu kişilere, öğle saatlerinde güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği zamanlarda dışarı çıkmamalarını ve denize girmemelerini önerdi. Dışarıda bulunurken açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler giymeleri, hava delikleri olan geniş kenarlı şapkalar kullanmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmalarını tavsiye etti. Yoğun fiziksel aktiviteler ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerini tercih etmeleri, ağır fiziksel aktivitelerden ise kaçınmaları gerektiğini belirtti.
Hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde en yaygın sağlık sorunlarından biri sıcak çarpmasıdır, diyen Deniz, bu durumun ciddi ve tehlikeli sorunlara yol açabileceğini belirtti. Sıcak çarpması, 41 dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabız hızında artış gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Kendisi bu bulgulardan bir veya birkaçı varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.