Uygun fiyatlı OLED ekranlar geliyor! 3D devrimi
Berkeley Ulusal Laboratuvarı supramoleküler mürekkep ile uygun fiyatlı OLED ekran geliştirdi. Bu OLED ekranlar 3D baskıya da müsait.
OLED ekran teknolojisi 3D baskı ile evlere kadar inebilir. Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda yapılan bir araştırma, OLED ekranların üretim maliyetlerini aşağı çekiyor. Buna göre araştırmacılar, OLED ekran üretiminde nadir elementlerin kullanım zorunluğunu ortadan kaldırdı. Ancak 3D baskı yapanlar için de sevindirici bir haber var. İşte uygun fiyatlı OLED ekranlar için yolu açan supramoleküler mürekkep ve özellikleri.
Supramoleküler mürekkep ve uygun fiyatlı OLED ekranlar için 3D baskı avantajı
Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, supramoleküler mürekkep ile ilgili sonuçları yayınladı. Peki ama nedir bu supramoleküler mürekkep? Bu mürekkep kısaca OLED ekranları daha uygun ve daha uygun fiyatlı ve daha çevre dostu hale getirmeye çalışan bir malzeme.
Mürekkebin önemli bir özelliği ise 3D baskı için de uygun olması. Böylece OLED ekranlara sahip kıyafet, küçük aksesuarlar, 3D baskı ile üretilen uygun fiyatlı OLED ekranlar hayatımıza girebilir. Araştırmacılar, bu mürekkeple üretilen OLED panellere sahip 3D ürünleri de karşımıza çıkardı. Ancak supramoleküler OLED için en önemli özellik, daha uyun fiyatlı ve çevre dostu olması.
OLED bildiğiniz gibi LCD teknolojisinin aksine ışığı daha organik bir şekilde yayma ve kontrol etme özelliğine sahip. Bu da OLED’in bugün yavaş yavaş LCD teknolojisinin yerini almasını sağlıyor. Ancak OLED ekranlarda yer alan iridyum gibi nadir element ihtiyaçları, ekran üretim maliyetlerini yukarı çıkarıyor.
Bu nadir elementlerin hem az olması hem de çıkarma maliyetlerinin yüksek olması, OLED, AMOLED, QLED gibi OLED tabanlı ekranların yaygınlaşmasına da engel oluyor. Bu yeni araştırmada karşımıza çıkan supramoleküler mürekkep ise doğada daha kolay elde edilen Hafniyum (Hf) ve Zirkonyum (Zr) tozlarından oluşuyor. Bu karışımın en büyük özelliği ise oda sıcaklığından 80 derece düşük sıcaklıklarda bile yüksek saflıkta sentezlenebiliyor olması. Bu da OLED üretimi için bilinen tüm dengeleri değiştirecek bir özellik.
Supramoleküler OLED ve özellikleri
Yapılan renk spektroskopi deneylerinde de mürekkebin yüksek verimli mavi ve yeşil ışık yaydığı ortaya çıktı. Bu da hem ekran teknolojisinde hem de 3D baskıda enerji tasarruflu OLED ekranlar için önemli bir özellik. Bunun sebebi ise ekranlarda mavi ve yeşil ışığın görüntü oluşturma da temel renkler olması.
Optik deneylerde de supramoleküler mürekkebin emilen ışığı neredeyse tamamını görünür ışığa dönüştürdüğü ortaya çıktı. Kısacası mürekkep verilen ışığı neredeyse kayıpsız şekilde görüntüye dönüştürme özelliğine sahip. Bu da yeni OLED ekranın diğer OLED ekranlarla aynı seviyelerde yüksek ışık hassasiyetine sahip olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar bu mürekkeple çalışan bir OLED ekran da üretti. Yapılan deneylerde ekranın TV, akıllı telefon, monitör gibi düşük tepki süresi isteyen cihazlara uygun olduğu ortaya çıktı. Burada alınan tepki süreleri ise araştırmada yer almıyor.
Sizce bu yeni OLED teknolojisi ile uygun fiyatlı OLED ekranlar ne zaman hayatımıza girmeye başlar? Yorumlarınızı bekliyoruz.