Dolar 37,9440
Euro 41,0683
Altın 3.798,39
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Yağmurlu
Bursa
15°C
Yağmurlu
Çar 15°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Türkiye’nin su stresi

14 Ağustos 2024 10:31

Kişi başı 1313 metreküp su varlığımız giderek düşüyor.

Kişi başı 1313 metreküp su varlığımız giderek düşüyor. Bin metreküpün altına düşmesi demek tarım-gıda gibi pek çok sektörde yatırımların durması demek. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri eliyle pek çok yatırım yapılmakla beraber hala tarımda sulamanın yüzde 70’i vahşi sulama ile yapılıyor. 10 yılda su ve sulama yatırımlarına 2,4 trilyon dolar yatırım yapıldı, Su Verimliliği Seferberliği başlatıldı. Yapılan tüm çalışmalara rağmen iklim felaketi en çok suyu etkiliyor. Çukurova susuzluktan en çok etkilenen alanlardan. Seyhan Barajı her yıl 1 milyon 760 hektar alanı suluyor. DSİ tarafından 2003-2024 yılları arasında sadece Adana’ya 42 milyarlık 11 adet baraj, 1 gölet, 39 çeşitli sulama tesisi yapıldı.

Bakanlık yeni dönemde Seyhan ve Çatalan Barajı rezervuar alanında kullanılmayan suların değerlendirilmesi için yapılacak projelerin 2025 sezonuna yetişmesi için çalışılıyor. Çatalan Barajı’nda toplamda 860 milyon metreküp su tarımın hizmetine sunulacak. Proje tamamlandığında Seyhan Ovası’nda su sorunu kalmayacak.

Son günlerde basında çıkan tarımın suyu bitti haberlerine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; bu yıl çiftçilere 1,5 milyar metreküp su verildi, barajlardaki su miktarı sadece ekili ürünlere yetecek kadar olduğu için muhtemelen 3. Ürün ekimi yapılması halinde can suyu bulunamama riski var.” Durumun vahametini anlatmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Sulama Birlikleri tarafından resmi yazıyla köylülere “depolama tesislerimizde bulunan tarımsal sulama suyunun azalmasına işaret edilmiş ve suyun tasarruflu kullanılmasına” vurgu yapılmıştır. Amaç; “olası riskleri çiftçiyle paylaşarak suyun daha tasarruflu kullanılmasını sağlamak. Çiftçilerin susuzluk kaynaklı verim kayıplarını önlemek, hakkaniyetli su yönetimini sağlamak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.