Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Trilye’de zeytin üreticiliği bitiyor mu; “Biz son nesiliz”

Trilye’de zeytin üreticiliği bitiyor mu; “Biz son nesiliz”

Trilye’de zeytin üreticiliği bitiyor mu; “Biz son nesiliz”
22 Nisan 2024 09:13

Bursa’nın zeytin üretiminde önemli yere sahip mahallesi Trilye’de, artan maliyetler ve iklim değişikliği zeytin üreticiliğinin sonunu getiriyor. Zeytin alanlarının yüzde 60’ı yöre halkı tarafından satıldı.

Mudanya’nın Tirilye Mahallesi, zeytini ve zeytinyağıyla tanınıyor. Bölge halkı geçimini zeytinden sağlıyordu. Son yıllarda enflasyondan dolayı mazot, gübre, ilaç, işçi maliyetlerindeki artışla beraber zeytin alanları satılmaya başlandı.

Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre, zeytin alanlarının yüzde 60’ını bölge halkı dışından maddi durumu iyi olan kişilerce satın alındı. Satılan yerlerin yarısından fazlası yöredeki çiftçilerin deyimiyle ‘çiğe’ bırakılıyor. Zeytin ağaçlarına bakım yapılmıyor. Bakım yapılmayan alanlar bir süre sonra yok oluyor.

Tirilyeli zeytin üreticiler, ilaç, mazot, gübre, işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden, zeytinden alınan miktarın (rekolte) azalmasından şikayetçi. Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan bitki besleme ürünü olan bakırlının fiyatı geçen sene fiyatı 80 lirayken, 760 liraya çıktı. Bir tonluk ilaç tankerinin sezonluk maliyeti 8 bin lirayı buluyor. Bir işçinin günlük ücreti geçen sene 100 lirayken bu sene bin liraya yükseldi. Haliyle zeytinyağının fiyatı da yükseldi. 100 liraya satılan zeytinyağı, şimdi 450 liraya satılıyor.

İklim şartlarının değişmesi, kuraklık zeytin üretimini zorlaştırdı. Geçen sene mart ayında yağışların fazla olması, zeytinden alınan miktarı düşürdü. Bir önceki sene 30 ton zeytin alınan 2 bin 500 ağaçtan 15 ton zeytin alınabildi. Zeytin üretimine devam edecek çiftçilerin gözü hem artan maliyetlerde hem de hava şartlarında. Koşullara dayanamayan zeytin üreticileri, zeytinlik alanların yüzde 60’ını ise çoktan sattı.

Tirilye Mahallesi muhtarı Süleyman Alkız, zeytin üreticileri olan Hüseyin Özata, Mustafa Oruk ve Vedat Ateş, Tirilye’deki üreticilerin son durumunu anlattı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.