Dolar 34,2628
Euro 37,6627
Altın 2.888,48
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Çar 26°C
Per 29°C
Cum 24°C
Cts 20°C

TCMB Başkanı Fatih Karahan’dan asgari ücret mesajı: ‘Karar ve tavsiye verici değiliz’

TCMB Başkanı Fatih Karahan, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin açıklamada bulundu. Şeffaflık amacıyla yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası’nın asgari ücrete zam konusunda karar verici yetkisi olmadığını vurguladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan’dan asgari ücret mesajı: ‘Karar ve tavsiye verici değiliz’
8 Ağustos 2024 13:48

Asgari ücrete yapılacak zam konusu gündemdeyken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan‘dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Yılın 3. Enflasyon Raporu‘nu açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, “Haziran ve temmuz aylık enflasyonlar için farklılığı için yönlendirilen fiyatları gördük. Asgari ücrete zam olamamasına karşın enflasyonda yükseliş görüldü. 2025’e kadar asgari ücretlileri enflasyonda düşüşe nasıl inandıracaksınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Enflasyonun kalıcı tek haneye düşmesi bizim görev tanımımızda yapabileceğimiz en önemli refah artışı olacak. Bu konuda kararlıyız.

“KARAR YA DA TAVSİYE VERİCİ BİZ DEĞİLİZ”

“Zam furyası görülüyor. Yüksek kârlar görülüyor. Neden düşük ücretliler fedakârlık ediyor? Bunlar denetleniyor mu?” sorusuna da, “Asgari ücret konusunda biz karar ya da tavsiye verici değiliz. Biz bu konuda bir varsayımda bulunmak durumdayız. Bunu yaparken de yetkililerin açıklamalarını dikkate alıyoruz. Bunu da şeffaflık nedeni ile metinlerimizde paylaştık. Kar meselesi ise dünyada çok tartışılan bir konu. Fikir birliğine varılamıyor. Pandemi sonrası arz ve talep dengesiz bozuldu. Karlılıklar da arttı. Enflasyonun arttığı dönemlerde göreli fiyat algısı bozuluyor. Biz ‘fiyatlama davranışlarındaki aksaklık’ diye belirtiyoruz. Firmalar da bunu fiyatlarına yansıtıyor. Neden sonuç ilişkisi tesis etmek daha zor. Önemli olan arz talep dengesinin yerine gelmesi. Bu da fiyat istikrarıyla olacak” diyerek açıklık getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.