Tayvan’da Bulunan Fosil İnsanın En Yakın Akrabası Denisovalı
Tayvan’da bulunan fosilleşmiş çene kemiğinin Sibirya’da keşfedilen homosapiensin bilinen son akrabalarından bir olan Denisova’lıya ait olduğu tespit edildi.
Çene kemiği içindeki azı dişinden antik proteinler izole edildi. Sonuçlara göre 2008’de Sibirya’da Denisova mağarasında sadece 3 parmağı bulunan insan türüyle aynı bir erkek olduğu ortaya çıktı. Antik proteinlerden gelen moleküler kanıtlara göre kalıntılar en az 150 bin yıllık. O zamanlar Denisovalılar deniz seviyesi daha düşük Çin anakarası ve Tayvan’da yaşıyordu.
Güney Afrika’da 20 Bin Yıllık Antik Aletler Bulundu
Güney Afrika’nın güney kıyısında okyanusa bakan bir mağarada arkeologlar 20 bin yıllık taş bıçaklar buldu. Paleolithic Archeology’de yayınlanan makaleye göre, bu tür aletlerin yapılması için insanlar seyahat ettiler, kendi aralarında etkileşim kurup zanaatlarını paylaştılar. Son buzul çağının sonuna yaklaşırken pek çok yer donmuş haldeydi. Bu dönemde yapılan aletler mağaralarda yaşayan insanların antilop gibi hayvanları avlayarak beslendiklerini ortaya koyuyor, avcı toplayıcı atalarımızın da aslında ne kadar hünerli olduklarını ileri bir medeniyete sahip olduklarını gösteriyor.
Velhasıl, bilimin ışığı sadece geleceği değil keşfleriyle geçmişi aydınlatıyor türümüzü, alışkanlık ve hırslarımızı, zaaflarımızı, varoluş biçimimizi daha iyi anlamamızı sağlıyor.