Tarımdaki verim artışı pek çok türün yok olmasını engelledi
Daha fazla gıda için verim artışı daha fazla toprağın serbest kalmasını ve buralarda yaşayan biyoçeşitliliğin hayatını kurtardı.
PNAS’ın yeni bir araştırmasına göre teknolojik gelişme ve verim artışı sayesinde küresel anlamda 16 milyon hektardan fazla arazi kurtarılarak binlerce hayvan ve bitki türü yok olmaktan kurtuldu. 5 milyar ton karbondioksit toprakta tutuldu. Verim artışı olmasaydı çok daha fazla arazide tarım yapmak zorunda kalınacak, daha fazla su /enerji ve toprak kullanılarak, pek çok türün yok olmasına neden olunacaktı.
Günümüzde tüm dünyada 440 milyon hektarlık arazide milyarlarca ton gıda üretiliyor. Borlaug Hipotezi’ne göre verim arttıkça, ekilebilir arazi sınırlandıracak, ormansızlaştırma önlenecek. Araştırmacılar 1961’den 2015’e kadar yapılan verim artırıcı çalışmaları ve arazi kullanımını simüle etti. Diğer taraftan verimli olmayan tohumlar kullanıldığında ne kadar arazi gerektiğini ve arazi/biyoçeşitlilik tahribatını da simüle etti. Eğer verimli tarım yapılmasaydı, 103 amfibi, 47 memeli ve 25 sürüngenin yok olacağı tespit edildi. Purdue Üniversitesi tarım ekonomisti Uris Baldos’a göre, “1960’lardan beri yapılan verim artırma çalışmaları sayesinde 1043 bitki ve hayvan türü kurtarıldı.”