Dolar 34,5031
Euro 36,4292
Altın 2.955,81
BİST 9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Sokak hayvanları tasarısında ilk 3 madde kabul edildi

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 18 saat süren görüşmelerinde ilk 3 madde kabul edildi.

Sokak hayvanları tasarısında ilk 3 madde kabul edildi
18 Temmuz 2024 12:11

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz hayvanların korunması için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifini görüşmeye başladı.

Komisyon, başkanlığını AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci‘nin yaptığı bir toplantıyla bir araya geldi.

Son tartışmalara yol açan toplantıda, kanun teklifinin ilk üç maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelerle birlikte Hayvanları Koruma Kanunu‘nun amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi ekleniyor.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılan çalışmalarda netlik sağlanması amacıyla, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.

Uygulamada belirsizlik olmaması için “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemi kaldırılıyor ve hayvan bakımevi tanımı revize ediliyor. Artık hayvan bakımevi, “Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis” olarak tanımlanıyor.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor.

Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Toplantıda teklifin maddeleri tartışılırken, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, düzenlemenin yasallaşması durumunda bile CHP’li belediyelerin bu kanuna uymayacaklarını ifade etti.

Hayvan barınaklarının yetersizliğine işaret eden Sarıbal, “Rehabilite edilsin veya edilmesin, gelinen noktada yeteri kadar barınak olmadığını hepimiz biliyoruz. Hayvan sayısı azken yeteri kadar barınak yapılmadı, bundan sonra tüm hayvanları nasıl toplayacaksınız? Yeni barınaklar açarak bütün hayvanları toplamanız mümkün değil. Dolayısıyla açılacak barınaklar ölüm kampı olacak.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.