Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 29°C
Pts 29°C
Sal 28°C
Çar 30°C

Sıcaklık silahlı çatışmaları artırıyor

30 Ağustos 2024 13:13

İklim değişikliği çatışmalara, göçlere, açlığa neden oluyor. Suriye’nin iklim değişikliği çatışma ve göçleri tetikliyor. Marshall Burke’ye göre her yarım derecelik ısınma toplumların silahlı çatışma olasılığını yüzde 10 ile 20 arasında artırıyor. İklim bilimi aritmetiği yürekleri parçalıyor, toplumları yok ediyor. İklim sadece Suriye’de çatışmaları tetiklemiyor bazı uzmanlara göre Orta Doğu’da son nesilde suç oranları ve çatışma düzeyi küresel ısınma baskılarıyla arttı. İklim ve çatışma arasındaki ilişki tarım ve ekonomi temelinde yerinden edilmiş 65 milyon zorunlu göçmenle ilgili gibi gözükse de 4 milyardan fazla insanı etkileyecek.

ABD donanması okyanusa gömülecek

Küresel ısınma nedeniyle 2100’de büyük şehirlerin yüzde 30’u, donanma üsleri, tarım arazileri, balıkçılık alanları, pirinç tarlaları, limanlar, askeri üstler su altında kalacak. Hali hazırda 600 milyon insan deniz seviyesine on metre mesafede yaşıyor. 20 yıla hepsi suyun altında. ABD Ordusu iklim felaketi konusunda en takıntılı kurumlardan, iklim felaketine yönelik pek çok girişimi finanse ediyor. ABD donanmasının yüzde 80’i iklim değişikliği nedeniyle sular altında kalabilir.

Kalıcı ekonomik çöküş

Uzmanlara göre yoksul dünyada kasvetli kapitalizmi yaratan unsurlar inovasyondan yoksun. Kapitalizmi ve onun devasa bağımlı ekonomilerini fosil yakıtlar yarattı. Isınma ekonomisi fosil kapitalizminin temel yapıtaşı. Her bir santigrat derecelik ısınma GSYİH’nın ortalama yüzde 1,2’sini düşüreceği gerçeğinden yola çıkıldığında 2100 yılında küresel GSYİH’da yüzde 23’lük bir kayıp öngörülüyor. Fırsat ısınma ekonomisini durdurma ve ısınan ekonomilerle mücadele inovasyonunda. Geleceğin ekmeğini yiyecekler gelecek cehennemini iyileştirme üzerine çalışanlardan çıkacak.

Kötü hava çocuklarda otizm riskini artırıyor

Akciğerlerimizin oksijene ihtiyacı var ancak günümüz havasında oksijen yanında milyonda 400 parça karbondioksit var ki bu 2100 yılında 1000 ppm’e ulaşacak. Bilişsel yeteneğimizin yüzde 21 oranında azalması anlamına gelirken ortalama yaşam süresini on yıl kısaltabilir. Sıcaklık artınca ozon oluşuyor, ozon dumanında yüzde 70 artış nedeniyle 2090 yılında 2 milyar insan güvenli havaya erişemeyecek. WHO’ya göre; hamile bir annenin ozona maruz kalması çocuklarda otizm riskini artırıyor. Her geçen yıl orman yangınlarının sayısı daha da artıyor, orman yangın emisyonları giderek artıyor. 1997’deki Endonezya turbalık yangınları küresel Co2 salınımını yüzde 40 artırdı. 2013’te Çin’deki “hava kıyameti” hava kalite endeksinin 800’ün üzerine çıkması sonucu o yıl ki ölümlerin üçte birine neden oldu.

Ezcümle; Korkunç bir gelecek uygarlığı cehennem sıcağında yakmaya, okyanuslara gömmeye, açlıktan öldürmeye geliyor. İklim felaketinin etkilerini azaltan her türden inovasyon, hamle, ekonomi geleceğin parlayan yıldızı olacak. Kapitalizmin katı kurallarıyla tarihe gömülenlerin aksine yeşil düşünenler, yeşil yakalılar sancılı antroposenin kazananları olacak.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
7 Eylül 2024 13:35
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.