Dolar 34,5031
Euro 36,4292
Altın 2.955,81
BİST 9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Sıcak hava yaz depresyonunu tetikliyor

Uzmanlar, mevsimsel depresyonun genellikle sonbahar ve kış aylarında görüldüğünü belirtirken, yaz aylarında da depresyon belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.

Sıcak hava yaz depresyonunu tetikliyor
7 Ağustos 2024 14:32

Bazıları için biyolojik belirteçler bazıları için ise yaz döneminde yaşanılan özel yaşam olayları sebebiyle yaz aylarında depresif semptomlar görülebildiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Yaz depresyonunun tipik belirtileri; üzgün ve kaygılı hissetme, düşük enerji, iştah azalması, kilo kaybı, uyuma zorluğu, uykusuzluk ve tahammülsüzlük.” dedi.

Yaz tatili masrafları, sosyal medyada tatil paylaşımlarına maruz kalma ve izinli iş arkadaşlarının iş yükünü üstlenme gibi etkenlerin yaz depresyonunu tetikleyebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, bu durumu yönetmek için bazı önerilerde bulundu.

Hava sıcaklıklarının artması yaz depresyonunu artırıyor

Yaz depresyonunun tipik belirtilerinin üzgün ve kaygılı hissetme, düşük enerji, iştah azalması, kilo kaybı, uyuma zorluğu, uykusuzluk ve tahammülsüzlük olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaz depresyonunun nedenleri üzerine çalışmalar devam etmekle beraber en önemli nedenlerinden biri yaşanan iklim değişikliği krizidir. Hepimizin bedeninde dış dünyanın koşullarına göre kendini düzenleyen homeostatik bir denge mekanizması vardır. Bu mekanizma sıcak ve soğuk havalarda bedenimizin kendi iç ısısını dengelemesine yardımcı olur. Yaz depresyonu yaşayan kişilerin bu mekanizmalarında güçlük olduğu ya da yaşanan radikal iklim olaylarının bu mekanizmayı bozduğu söylenebilir. Özellikle ekvator bölgesine yakın, sıcak ülkelerde yaz depresyon oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Özellikle ısının 35 derecenin üzerine çıktığı sıcak günlerde kişilerin tahammül seviyeleri düşer, daha agresif belirtiler sergileyebilirler, zihinsel işlevlerden bellek, dikkat problemleri ortaya çıkabilir. Artan nem ile uyku düzeni ve kalitesi bozulur. Uyku hormonu melatonin ve duygu durumumuzla ilgili serotonin dengesinin bozulması ile depresyonu tetikleyebilir.”

Yaz depresyonundan uzak kalmak için… 

Yaz depresyonu ile başa çıkmak için, öncelikli olarak yaz dönemimizi planlamanın işe yarayan bir yöntem olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Tatil planlarımızı ekonomik bir şekilde yapmak, tarihleri belirlemek kontrol hissini verecektir. Kısalan geceleri ve akşam planlarını göz önünde bulundurduğumuzda haftalık olarak uykumuzu dengelemek için bazı günler dinlenmeye izin vermemiz ve erken uyumamız yardımcı olacaktır.” dedi.

Rutinlerimizi koruyarak artan sıcaklıklar ile başa çıkmak için mümkün olduğunca kendimizi günün sıcak saatlerinde kapalı ortamda tutmanın, mevsime uygun giyinmenin ve bol sıvı alımı ile bedenimizin sıcakla başa çıkmasına yardımcı olmanın önemine de dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.