Dolar 40,3802
Euro 47,1131
Altın 4.361,65
BİST 10.384,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
34°C
Hafif Yağmurlu
Cts 33°C
Paz 33°C
Pts 34°C
Sal 37°C

“Sıcak Çarpması Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla birlikte sıcak çarpması vakalarında da artış yaşanıyor. Özellikle aşırı sıcak ve nemli havalarda, vücudun ısı dengesini koruması güçleşiyor ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

“Sıcak Çarpması Hayati Tehlike Oluşturabilir”
18 Temmuz 2025 13:28

Medicabil Sağlık Grubu Nilüfer Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Kutlu, sıcak çarpmasının sadece halsizlikle sınırlı kalmayıp, komaya kadar ilerleyebilecek ciddi bir tablo oluşturabileceği konusunda uyardı.

“Beden Isımız 40°C’yi Aşabilir”

Uzm. Dr. Hayati Kutlu, beynimizde beden ısısını düzenleyen bir merkez olduğunu belirterek, bu merkezin terleme gibi mekanizmalarla vücuttaki fazla ısıyı dışarı attığını söyledi. Ancak çevre sıcaklığı 37°C’yi aştığında, özellikle ortamda nem oranı da yüksekse bu mekanizmaların yetersiz kaldığını vurguladı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Kutlu, “Beden ısımızın ayarı bozulduğunda, iç sıcaklığımız 40°C’nin üzerine çıkabilir. Bu da sıcak çarpmasına neden olur. İlk belirtiler halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma olabilir. İlerleyen aşamalarda ise terleme durur, cilt kurur ve yanar, bilinç bulanıklığı gelişir ve sonunda koma görülebilir” dedi.

Risk Gruplarına Dikkat

Sıcak çarpmasına karşı en savunmasız grupların başında bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bazı kronik hastalıkları olan bireylerin geldiğini söyleyen Dr. Kutlu, özellikle hipertansiyon, şeker, kalp ve böbrek hastalarının, gebelerin ve yaşlı bireylerin sıcak havalarda çok daha dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Sıcak çarpmasından korunmanın basit ama etkili yolları olduğuna dikkat çeken Dr. Kutlu, şu önerilerde bulundu: “Geniş kenarlı şapkalar takmak, ince ve açık renkli kıyafetler giymek, bol sıvı tüketmek, şemsiye veya gölgeliklerle güneşten korunmak, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş altında kalmamak alınabilecek en temel tedbirler arasında yer almaktadır.”

İlk Müdahale Hayat Kurtarabilir

Sıcak çarpmasından şüphelenilen bir kişiye hızlıca müdahale edilmesinin önemine de değinen Uzm. Dr. Kutlu, “Şüpheli durumlarda kişi hemen serin ve gölge bir alana alınmalı, soğutulmalı ve bol sıvı verilmelidir. Islak pansuman, soğuk duş veya buz uygulamaları faydalıdır. Eğer bilinç bulanıklığı, kusma ya da komaya eğilim gibi durumlar varsa, mutlaka acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.