Dolar 34,5366
Euro 36,1636
Altın 2.956,01
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Selçuk Bayraktar’dan heyecanlandıran Fergani açıklaması!

Dün gece uzaya fırlatma anını Taksim’de takip eden Selçuk Bayraktar, Fergani girişimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Selçuk Bayraktar’dan heyecanlandıran Fergani açıklaması!
19 Ocak 2024 14:00

Uzaya çıkan ilk Türk Alper Gezenavcı’nın içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Fergani CEO’su Selçuk Bayraktar, dün gece 00:49’da fırlatıldı. Bu anı Taksim Meydanı’ndaki “dome çadır” adı verilen dev kubbeli planetaryumda takip eden Selçuk Bayraktar, projelerine ilişkin bazı açıklamalar yaptı.

Selçuk Bayraktar: “İlk uydumuzu bu yıl uzaya fırlatmış olacağız”

Henüz yolun başında olan Fergani oluşumu hakkında konuşan Selçuk Bayraktar, projenin planlanan şekilde gittiğini belirtti.  ilk uydularını bu yıl uzaya fırlatmış olacakları yineleyen Bayraktar, projeye ilişkin şu ifadelere yer verdi;

Yörünge transfer araçları üzerine de çalışıyoruz. Ülke olarak sadece insansız hava araçlarında değil fırlatma etki sistemlerinde, roket motorlarında da artık katı yakıtlı motorlarını yapabilir hale geldi. Daha çok savunma sanayisi alanında bunlar. Bizlerin de hedefi Fergani adlı girişim olarak fırlatma sistemlerini geliştirmeyi hedefliyoruz.

Fergani neler yapmak istiyor?

Fergani, ilk olarak alçak yörünge uydu sistemleri üzerine geliştirmelere başlayacak. Burada SpaceX’in Starlink uydu internet şirketinin yaptığı gibi LEO yörüngesine (160 km- 2 bin km) küçük boyutlu uyduları taşıma işlemleri üzerine yoğunlaşacak.

Bu doğrultuda bir diğer adım ise tekrar kullanılabilir sistemler olacak. Zaten Selçuk Bayraktar da Musk’ın yükünü uzaya bıraktıktan sonra yere iniş yapabilen Falcon 9 roketlerini tekrar kullanarak nasıl maliyetten tasarruf yaptığını ve geleceğin bu alanda olduğunu daha önce belirtmişti.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşınız.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.