Dolar 37,9435
Euro 41,0481
Altın 3.826,51
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Yağmurlu
Bursa
14°C
Yağmurlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Osmanlı’dan kalan 500 yıllık gelenek unutulmasın diye: Çocukları ellerinden tutarak getiriyoruz

Hatay’da Osmanlı döneminden kalma toplu bayramlaşma geleneğinin devam ettiği mahallede bayramlaşmak isteyen vatandaşlar metrelerce kuyruk oluştu. Bursa Cerrah Mahallesinde ise vatandaşlar, toplu bayramlaşma için bir araya gelip, 1 kilometrelik kuyruk oluşturdu; o anlar havadan görüntülendi.

Osmanlı’dan kalan 500 yıllık gelenek unutulmasın diye: Çocukları ellerinden tutarak getiriyoruz
30 Mart 2025 17:45

Yayladağı ilçesi Bezge Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, Osmanlı döneminden kalma toplu bayramlaşma geleneğini uzun yıllardır sürdürüyor. Bu yılda sabah namazı için camilere akın eden vatandaşlar, namazın ardından bayramlaşmak için sıraya girdi. Metrelerce kuyruğun oluştuğu mahallede vatandaşlar, tek tek bayramlaşarak bayram heyecanı yaşadı. Yaklaşık bir kilometreyi bulan kuyruk havadan görüntülendi.

“BU GELENEK 500 YILI AŞKIN SÜREDİR DEVAM ETMEKTE”

Uzun yıllardır süren bayramlaşma geleneğini yerine getiren Mehmet Dönmez, “Bezge’de bayram namazı kılınır, hutbeden sonra insanlar mersin ağacının bitkilerinden elde ettikleri murt ağaçlarıyla mezarlık ziyareti yapılır. Burada mezarların başına mersin ağacının çalıları dikilir, yasini şerif okunur ve mezarlıkta bayramlaşma töreni yapılır. Bu bayramlaşma zincirinde insanlar, bayramlaşıp sıraya durur ve metrelerce kuyruk oluşur. Bayramlaşma bu şekilde sürer gider, böylece herkes birbiriyle Bayramı ilk saatlerinde kutlamış olur. Bu gelenek aşağı yukarı 500 yılı aşkın devam etmekte” dedi.

“MEZARLIK SONRASI DA GELENEKSEL BAYRAMLAŞMA KUYRUĞUNA GİREREK HERKES BİRBİRİNİN BAYRAMINI KUTLUYOR”

Bezge Mahallesi’nde yaşatılan geleneğe sahip çıkan Adem Bağrıyanık,”Atalarımızdan bu yana gelen aşağı yukarı 500 yıldır devam eden geleneğimiz. Önce camiye daha sonrada mezarlığa gidilerek vefat edenlerimiz için Kuranı Kerim ve Yasin’i şerifler okuyoruz. Mezarlık sonrası da geleneksel bayramlaşma kuyruğuna girerek herkes birbirinin bayramını kutluyor. Bugünde yaklaşık 500 metre geleneksel bayramlaşma kuyruğu oldu” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMI BAYRAMLAŞMA KUYRUĞUNA ELLERİNDEN TUTARAK GETİRİYORUZ”

Çocuklarına geleneğini aktarmaya çalışan baba Mustafa Bağrıyanık, “Çocuklarımı bayramlaşma kuyruğuna ellerinden tutarak getiriyoruz. Çocuklarımıza burada büyüklerimizin nezdinde bayramlaşmaya gördükleri için gelecekteki bayramlaşmaya da bu şekilde İnşallah bayramlaşma geleneğini sağlayacağız” dedi.

BURSA’DA 1 KİLOMETRELİK KUYRUK OLUŞTU

İnegöl ilçesine bağlı 12 bin nüfuslu Cerrah Mahallesi sakinleri, dini bayramlarda toplu halde bayramlaşıyor.

Geleneksel hale gelen bayramlaşmaya, erkeklerin yanı sıra kadın ve çocuklar da katılıyor. Bayram namazı sonrası bir araya gelen binden fazla kişi, sıraya girerek birbiriyle bayramlaştı.

Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar, bayramlaşma geleneğinin uzun yıllardır sürdüğünü söyleyerek, “Mahallemizdeki bayramlaşma geleneği 60-65 yıldır atalarımızdan bize kalan bir miras. Bu geleneği devam ettiriyoruz, ettirmeye de devam edeceğiz. Herkese hayırlı bayramlar” dedi. 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.