Okul çantasının karnı aç
TÜİK’in Türkiye Çocuk araştırmasına göre 6 aylık ve daha büyük çocukların yüzde 62,4’ü her gün ekmek ve makarna tüketiyor.
TÜİK’in Türkiye Çocuk araştırmasına göre 6 aylık ve daha büyük çocukların yüzde 62,4’ü her gün ekmek ve makarna tüketiyor. Milyonlarca çocuk kahvaltı yapmadan okula gidiyor, okulda yemek yiyemiyor. Sağlıklı beslenebilen çocuk oranı yüzde sadece 13. Çocuklarda her gün et veya balık yeme oranı yüzde 12,7 sebze tüketme oranı yüzde 33, baklagil tüketme oranı 10,9. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre her 5 çocuktan biri yeterli beslenemiyor ve her dört çocuktan biri okula aç gidiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü FAO bu yıl Dünya Gıda Günü programlarını “Gıda Hakkı” mottosuyla planlıyor. Türkiye’nin beslenemeyen çocuklarının gıda hakkı tehlike altında. BM Gıda Örgütü FAO tüm dünyada tarım ve gıda ekosistemleri üzerinde en çok etkisi olan örgüt. Dünyanın tarım ve gıda haritasına vakıf olan FAO, disiplinler arası çalışmaları ve kapsayıcılığı ile toplumları buluşturuyor, farkındalık yaratıyor.
Türkiye Yoksul Çocukları Arkada/Arafta Bırakıyor
UNICEF’e göre; “erken çocukluk dönemindeki gıda yoksulluğu çocukların fiziksel büyümesini engellerken bilişsel gelişimlerine zarar veriyor.
Çocuk Yoksulluğunda Lider Türkiye
UNICEF’e göre OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğu açısından Kolombiya’dan sonra 2. Sıradayız. Trading Economics’e göre OECD ülkeleri arasında Ağustos ayında yüzde 44,8 ile en yüksek gıda enflasyonu Türkiye’de, en yakın rakibimiz Meksika’nın bile enflasyonu yüzde 7,7.
Sokağa Dökülen Sütler/Domatesler Okullarda Dağıtılsa
Türkiye’de kişi başı süt içme oranı 30 litre düzeyinde, yoksul AB ülkelerinde bile 100 kilodan daha fazla. Süt tozu üreticileri sütte fazla olduğunu ileri sürerek süt alımlarını kıstılar, üreticileri korumak için süt tozuna sübvansiyon başlatıldı. Hazır elde bu kadar fazla süt varken neden okullara dağıtmadık, yanına da dökülen domates sosu, kışlık kavun koyardık hem çiftçi kazanırdı hem de israf olmazdı.
Derin Yoksulluk Derinleşiyor
Doğu ve Güney Afrika’daki çocukların yüzde 79’u gıda yoksulluğu yaşıyor, Güney Asya’da beş yaş altı çocukların yüzde 77’si yetersiz beslenme ve yaşamı tehdit eden hastalık riskinden kaçınmak için gereken besinlerden mahrumlar.
BM 2024 Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’na göre Dünyada 11 kişiden biri Afrika’da 5 kişiden biri aç, 582 milyon kişi kronik yetersiz besleniyor, 2,33 milyar insan orta veya şiddetli gıda güvensizliği yaşıyor. 2020’de COVİV-19 ile 864 milyon kişiye çıkan kronik açlık Latin Amerika’daki iyileşme sayesinde düşse de dünya nüfusunun yüzde 71,5’i olan yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk daha derin yaşanıyor.
Çocuklar Bölünüyor, Parçalanıyor ama Çarpamıyor
Eurostat verilerine göre 2002’de AB’de 18 yaş altındaki çocukların yüzde 24,7’si Türkiye’de yüzde 45,2’si yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında yaşıyor. Türkiye’nin çocukları dışlanma konusunda da listenin tepesinde. AB’de ücretsiz okul yemeği programı verilerine göre Finlandiya’da pazartesi günleri daha fazla yemek yeniyor. Sebebi yoksul aile çocuklarının hafta sonu beslenememiş olmasından kaynaklı olsa gerek.
Velhasıl çocuklar okula aç gidiyor, okulda da doyamıyor. Ders çalışamıyor, havuz problemi çözemiyor, ruhunda derin yaralar açılıyor, çıkış bulamıyor. Bölünüyor parçalanıyor ama büyüyemiyor. Bugünün aç çocukları yarının güçsüz Türkiye’si demek benden söylemesi.