Dolar 34,5031
Euro 36,4292
Altın 2.955,81
BİST 9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

NASA’nın keşif aracı Mars’ta

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen’de meydana gelen radyasyon patlamasıyla karşı karşıya kaldı.

NASA’nın keşif aracı Mars’ta
21 Haziran 2024 11:03

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity Rover, Kızıl Gezegen‘de bir güneş fırtınasıyla karşılaştı.

Güneş, 11 yıllık güneş döngüsünün zirvesinde olduğu için uzaya enerji ve parçacık patlamaları daha sık gerçekleşiyor. Son güneş fırtınaları, Dünya‘da muhteşem auroraları tetiklemişti ve 20 Mayıs’ta yaşanan bir güneş patlaması Mars’a ulaştı.

Bu patlama, X-ışınları ve gama ışınları gibi yüksek enerjili ışımlar gönderirken, bir koronal kütle atımı da yüklü parçacıkları yaydı.

Bu yüklü parçacıklar Mars’ın yüzeyine çarptı ve NASA’nın Curiosity Rover aracı, 2012’de Mars’a inişinden bu yana tespit ettiği en büyük radyasyon dalgasını kaydetti.

Eğer astronotlar o sırada Curiosity’nin yanında olsalardı, 8,100 mikrogray radyasyon dozu alacaklardı, ki bu yaklaşık 30 göğüs röntgeni dozuna eşdeğerdir.

NASA’nın uzay aracından elde edilen veriler sadece gelecekteki Mars misyonlarına katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Voyager, Parker Solar Probe ve yakında başlayacak olan ESCAPADE gibi diğer heliofizik misyonları tarafından toplanan zengin bilgilere de katkıda bulunacak.

ESCAPADE misyonunun 2024 yılının sonlarında fırlatılması planlanıyor. Bu misyonun ikiz küçük uyduları, Mars’ın yörüngesine girecek ve MAVEN’in şu anda tek başına yapabildiğinden daha ayrıntılı bir şekilde uzay havasını gözlemleyecek.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.