Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Çok Bulutlu
Bursa
20°C
Çok Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 17°C

Mübadelenin 102. yılı Mudanya’da anıldı

Zorunlu Nüfus Mübadelesi’nin 102. yıl dönümünde mübadiller ve göç yollarında yaşamını yitirenler Mudanya’da denize karanfiller bırakılarak anıldı.

Mübadelenin 102. yılı Mudanya’da anıldı
30 Ocak 2025 16:12

Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan “Yunan ve Türk Halklarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokolü” sonucu zorunlu nüfus mübadelesi ile topraklarını terk ederek umut yolculuğuna çıkan mübadiller Mudanya’da düzenlenen törenle anıldı.

Mudanya Belediyesi tarafından “Birlikte Ayrı Düştüğümüz Gün” temasıyla Mütareke Müze Evi önünde düzenlenen törene Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, mübadil derneklerinin başkan ve temsilcileri ile çok sayıda Mudanyalı katıldı. Anma töreninde konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, mübadelenin üzerinden 102 yıl geçmesine rağmen unutulmadığına dikkat çekerek, “Acılarımız da bizim kültürel mirasımızdır. Hiç unutmamamız lazım.” dedi. Göç sorununun günümüzde de sürdüğünü belirten Başkan Dalgıç, şöyle devam etti:

“Bu kültürü yaşatmak hepimizin borcudur. Kültürümüzü bizden sonraki nesillere daha detaylı anlatarak bu geleneğimizi sürdürmemiz ve geçmişimizi unutmamız lazım. Günümüzde göç de artık bir afet olarak kabul ediliyor. Bizler bu afeti 100 yıl önce yaşamış insanlarız. Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ parolasını yaşatmak ve canlı tutabilmek için, o acıları bilen insanlar olarak daha anlayışlı olmalı, göçün ve göçmenlerin sorunlarına toplumsal katkımızı eksik etmemeliyiz.”

“MÜBADİLLERİN İNSANİ TALEPLERİ DUYULSUN”

Lozan Mübadilleri Vakfı ve Türkiye’deki mübadil kuruluşlarının imza altına aldığı 102. Yıl Bildirisi’ni okuyan Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği Kadın Kolları Komisyon Başkanı Birsen Kermen, mübadillerin Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve bunu vatanlarına bağlılıklarıyla defalarca kanıtladıklarını söyledi. Kermen, ata topraklarına ziyarete gitmek isteyen mübadil torunlarının insani taleplerinin duyulmasını ve vize süreçlerinde iyileştirmeler yapılmasını talep etti.

Törende, Mudanya Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından yapılan mübadele canlandırmasında, mübadiller kayıklarla kıyılara taşındı. Etkinliğin sonunda, mübadiller ve göç yollarında hayatını kaybedenler anısına denize kırmızı karanfiller bırakıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.