Dolar 34,2592
Euro 37,6364
Altın 2.916,34
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
27°C
Parçalı Bulutlu
Sal 28°C
Çar 27°C
Per 28°C
Cum 25°C

Mozart’ın bilinmeyen bir eseri ortaya çıktı

Wolfgang Amadeus Mozart’ın çocukluğunda bestelediği bir eser yıllar sonra ortaya çıktı.

Mozart’ın bilinmeyen bir eseri ortaya çıktı
22 Eylül 2024 23:00

Wolfgang Amadeus Mozart’ın muhtemelen çocukluğunda bestelediği, daha önce bilinmeyen bir müzik parçası Almanya’daki bir kütüphanede bulundu. Leipzig Belediye Kütüphanesi’nden perşembe günü yapılan açıklamada, eserin 1760’ların ortası ile sonlarına ait olduğu ve yaklaşık 12 dakika süren bir yaylı üçlü için yedi minyatür hareketten oluştuğu belirtildi.

The Guardian’ın aktardığı habere göre, araştırmacılar eseri, Mozart’ın müzik eserlerinin arşivi olan Köchel kataloğunun son baskısını derlerken şehrin müzik kütüphanesinde keşfetti. Araştırmacılar, yeni keşfedilen el yazmasının Mozart’ın kendisi tarafından yazılmadığını ancak 1780 civarında yapılmış bir kopya olduğuna inanıldığını söyledi.

‘MOZART’IN İLK İTALYA SEYAHATİNDEN ÖNCE BESTELENDİ’

Leipzig kütüphanelerine göre, eser katalogda Ganz kleine Nachtmusik adıyla yer alıyor. El yazmasının koyu kahverengi mürekkeple, orta beyaz renkte el yapımı kağıt üzerine yazıldığı ve parçaların tek tek ciltlendiği belirtildi.

Köchel kataloğunda eser, “yazarın atıflarının eserin Mozart’ın İtalya’ya ilk seyahatinden önce yazıldığını gösterdiği tek bir kaynakta muhafaza edilmiş” olarak tanımlanıyor.

Eser, Perşembe günü Avusturya’nın Salzburg kentinde yeni Köchel kataloğunun tanıtımında bir yaylı üçlüsü tarafından seslendirildi. Cumartesi günü ise Leipzig Operası’nda Almanya prömiyeri yapıldı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.