Dolar 35,9788
Euro 36,9191
Altın 3.235,55
BİST 9.842,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 4°C
Çar 5°C
Per 6°C

Modern insanların nişastayı parçalama yeteneği arttı

3 Şubat 2025 11:37

Avrupa’daki insanlar son 12 bin yılda karbonhidratları sindirme yeteneklerini artırdı. Nişastayı parçalayan enzimler için sahip oldukları gen sayısı 11’e çıktı.

Bilim insanları, modern insanların avcı/toplayıcı atalarımızdan daha fazla nişasta sindirme genine sahip olduğumuzu düşünüyor. Amilaz gen sayısının son 12 bin yılda ortalama sekizden 11’in üzerine çıktığını buldular. ABD, İtalya ve İngiltere’den bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupa’daki insanlar son 12 bin yılda karbonhidratları sindirme yeteneklerini artırdı. Nişastayı parçalayan enzimler için sahip oldukları gen sayısı 11’e çıktı.

Enzimleri kodlayan genlerin sayısındaki artışı, Mezopotamya’dan Avrupa’ya tarımın yayılmasını ve bununla birlikte buğday ve diğer tahıllar gibi yüksek karbonhidratlı temel gıdalardan zengin, daha fazla nişasta içeren insan beslenmesi ile birlikte ortaya çıktı.

Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarından Peter Sudmant, “Makarnayı ağzımıza koyduğumuzda tatlılaşır, bunu nişastaları şekere parçalayan tükürük amilaz enzimi sağlar. Araştırmaya göre 12 bin yıl önce Avrupa’daki insanlar ortalama dört kopya tükürük amilaz genine sahipken günümüzde bu 7’ye çıktı, atalarımızın hayatta kalmasını sağladı.

Araştırmacılar, dünyanın dört bir yanında tarımın yoğun olduğu bölgelerde amilaz genlerinde artış olduğuna dair kanıtlar buldular. Bulgulara göre, tarımın tüm dünyada ortaya çıkmasıyla beslenme kültüründeki artan karbonhidratlarla başa çıkmak için farklı popülasyonlarda insan genomu hızla değişti. Benzer şekilde diş çürüklerinin azalmasının nedeni de tükürüğün çiğnenmiş yiyeceklerdeki nişastayı şekere dönüştürmede daha iyi iş çıkarması ve bunun da dişleri yiyen bakterileri beslemesinden kaynaklandığı orta çıkmıştı.

Araştırma ile atalarımızın avcı toplayıcı yaşam tarzından tarıma geçişle nişastayı sindirme yeteneğinin artırdığını kanıtladı.

Velhasıl, yeni nesil gıdalardan, GDO ürünlerden, kültür gıdalardan korkarken belki biraz insan türünün değişime ne denli ayak uydurduğunu her durumda kendini nasıl onardığını bilmekte fayda var.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
1 Şubat 2025 15:07
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.