Dolar 40,4534
Euro 47,6155
Altın 4.407,67
BİST 10.591,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 40°C
Açık
Bursa
40°C
Açık
Per 38°C
Cum 36°C
Cts 36°C
Paz 36°C

Kolaylı’dan Basın Özgürlüğü Vurgusu…

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, sansürün yıllardır gazeteci tutuklama, ekran karartma ve haber yasaklama gibi uygulamalarla devam ettiğini söyledi.

Kolaylı’dan Basın Özgürlüğü Vurgusu…
23 Temmuz 2025 15:06

Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada demokratik gelişimin temel taşlarından en önemlisinin basın kuruluşları ve basın özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

Kolaylı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  

“Gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkan sansür, ne yazık ki aradan geçen on yıllar içinde yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmiştir. Bugün yaşadığımız çeşitli uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, aksine etkisini arttırarak devam ettirdiğini üzülerek görmekteyiz.

Sansür günümüzde bazen gazeteci tutuklama, bazen ekran karartma, bazen ‘haber yasaklama’, bazen boykot gibi uygulamalarla devam etmektedir.

Düşüncelerini yazdıkları, söyledikleri, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız gözaltına alınmakta, yargılanmakta, cezayı gerektirmeyecek basit suçlamalarla, uzun süreli tutuklamalarla özgürlükleri elinden alınmakta ve hapse atılmaktadır.  Bunlar sadece mesleğimize değil, doğrudan kamuoyunun haber alma hakkına yönelmiş uygulamalardır. 

Sansürün gerçek anlamda önlenmesi için Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Dileğimiz gazetecilerin yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuklanmadığı, doğru ve tarafsız haberlerini özgürce yazabildiği, ekranların karartılmadığı, medyalara ve haber ajanslarına boykot uygulanmadığı, haber yasaklama, gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla sansür uygulanmadığı günlere ulaşmaktır. Aksi takdirde 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır.

Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, bu düşünceyle kutluyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.