Dolar 34,2544
Euro 37,6250
Altın 2.880,15
BİST 9.044,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 28°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
28°C
Hafif Yağmurlu
Çar 27°C
Per 29°C
Cum 24°C
Cts 20°C

Keratokonusu tanıyın erken tedavi edin

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak hizmet veren Op. Dr. Hüseyin Dündar, “Göz sağlığı, genel sağlık durumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır ve yaşam kalitemizi doğrudan etkiler.

Keratokonusu tanıyın erken tedavi edin
14 Haziran 2024 16:33

 Göz sağlığını etkileyen hastalıklardan bir tanesi de Keratokonus hastalığıdır.  Keratokonus, korneanın (gözün ön yüzeyinin şeffaf tabakası) incelmesi ve konik bir şekil almasıyla karakterize ilerleyici bir göz hastalığıdır. Bu durum, görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti ve hareli görmeye yol açabilir.” dedi.

Keratokonusun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörlerle beraber çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Gözleri sürekli ovalama gibi mekanik faktörler ve alerjik durumlar da bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilir.

Keratokonusun belirtileri genellikle ergenlik veya genç yetişkinlik döneminde başlar. Hastalar, görmede bulanıklık, ışık halkaları, çift görme ve ışığa karşı artan hassasiyet gibi sorunlar yaşayabilir. Teşhis, detaylı bir göz muayenesi ile konur. Korneanın yapısını ayrıntılı ölçen özel görüntüleme teknikleri, keratokonusun varlığını ve ilerleme derecesini belirlemek için kullanılır.

Keratokonus tedavisinde amaç, hastanın görme kalitesini mümkün olduğunca korumak ve ilerlemeyi durdurmaktır. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için kornea çapraz bağlama işlemi(korneanın bağlarını güçlendirme) tekniği uygulanır. Çapraz bağlama işlemi, korneanın mekanik dayanıklılığını artırarak ilerlemeyi yavaşlatmayı hedefler. Görme seviyesini arttırmak için ilk aşamalarda yumuşak veya sert kontakt lensler kullanılırken ileri durumlarda ise çeşitli cerrahi müdahaleler gerekebilir. Bunlar arasında, kornea halkaları ve gerektiğinde kornea nakli bulunmaktadır.

Op. Dr. Hüseyin Dündar, “Keratokonus, erken teşhis ve uygun tedavi ile yönetilebilen bir durumdur. Göz sağlığına dair herhangi bir sorun fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalısınız. Unutmayın, erken müdahale, görme yetinizin korunmasında kritik bir öneme sahiptir.” diye belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.