İnsan dışkısı ile 1,2 milyar dolar kazanabiliriz
İnsanın dışkısı bile gerektiğinde gübreden kaynaklı çevresel zararı azaltacak besinlerle dolu bir hazine.
İnsan ve hayvan atıklarıyla küresel gübre kullanımı yüzde 27 düşürülebilir, Hindistan gibi hayvan yoğun ülkelerde bu oran yüzde 47’lere çıkabilir. İnsanların ve hayvanların dışkıları altınla değerinde.
İnsan ve Hayvan Atığından Gübre
Tonlarca fosfor, potasyum ve azot bitkiler için kritik besinler hepsi hayvanların dışkılarında. Kırsal nüfusun yoğun olduğu gübrelerin bu kadar çoğalmadığı yıllarda hayvansal ve insana ait atıklar bahçelerde gübre olarak kullanılıyordu. Şimdilerde kuyularda doğaya geri bırakılıyor, milli servet boşa gidiyor ve hatta çevre kirletiliyor.
Kanalizasyona Atılan Hazine
Nature Dergisinde yayınlanan makaleye göre 146 ülkede mahsullerde kullanılan gübreler ve o bölgelerdeki insan ve hayvanların atıklarındaki besin maddeleri incelendi. Çalışmaya göre, Namibya, Afganistan ve Gabon gibi 21 ülkede kullanılan gübrelerdeki besin maddesinden daha fazlası bu bölgelerdeki insan dışkısında mevcut olduğu ortaya çıktı. Diğer bir tespit ise 60 gübre ithalatçısı ülkede kanalizasyonunda dolaşan maddelerdeki besinlerin bu ülkelerde kullanılan gübrelerden daha fazla besin ihtiva ettiği ortaya çıktı.
Demem o ki; doğanın kendisi kaynak üretmeye devam ediyor. Doğal kaynaklar sadece madenlerde, suda, havada değil. İnsanın dışkısı bile gerektiğinde gübreden kaynaklı çevresel zararı azaltacak besinlerle dolu bir hazine. Kanalizasyonlara bakış açımızı değiştirip dışkılarımıza sahip çıkarsak belki yılda yaklaşık 1,2 milyar dolar bize kalır. Belki maaşlara zam olur.