İlk Türk astronotun bulunduğu kapsül Himalayalar üzerinde böyle görüntülendi!
Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde yer alan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu kapsül Himalayalar’da görüntülendi.
Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden, içinde bir Türk’ün de bulunduğu ilk Avrupalı ticari ekip, cumartesi sabahı güvenli bir şekilde yörünge karakoluna ulaştı. Türkiye’nin birçok noktasında yayınlanan kenetlenme anı izleyenleri büyüledi. Kenetlenmeden önce ortaya çıkan, ilk türk astronotun da içinde olduğu kapsülün fotoğrafı da aynı şekilde büyüledi. İşte o fotoğraf…
İlk Türk astronot Himalayalar’ın üstünde
Axiom-3 mürettebatı – İsveç’ten Marcus Wandt; ABD ve İspanya’nın çifte vatandaşı olan Michael López-Alegría; İtalya’dan Walter Villadei; ve ülkemiz Türkiye’den Alper Gezeravcı – Perşembe günü Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderilen SpaceX Crew Dragon kapsülüyle Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.
Mevcut ISS mürettebatından Jasmin Moghbeli ve Loral O’Hara isimli astronotlar geçtiğimiz günlerde Crew Dragon’un Cumartesi sabahı uzay istasyonuna yaklaştığını gösteren bazı heyecan verici görüntüler paylaştı.
Axiom-3 mürettebatının gelişiyle ISS’deki toplam insan sayısı 11’e çıktı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, dört yeni gelen mürettebat 30’dan fazla bilim deneyi gerçekleştirecek ve ülkelerindeki kuruluşlarla yaklaşık 50 sosyal yardım etkinliğine katılacak. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ise Tuz Gölü’nden getirdiği bitki ile uzay ortamında deneyler yapacak.
Axiom-3, Teksas merkezli Axiom Space tarafından NASA ve SpaceX’in desteğiyle düzenlenen ISS’ye yönelik üçüncü ticari görevdir. İlki Nisan 2022’de gerçekleşti. Ticari çalışmalarını genişleten Axiom Space, yaklaşık yedi yıl sonra eskiyen tesisin hizmet dışı kalması durumunda bir gün ISS’nin yerini alabilecek bir ticari uzay istasyonu inşa etmeyi de hedefliyor.
Uzayda kalacağı süre boyunca 13 bilimsel deneye imza atacak olan Alper Gezeravcı da biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda faaliyet gösterecek. Bunlardan biri de Tuz Gölü’nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler olacak.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.