Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

İklim krizi iç organlara ve zihne zarar veriyor

Küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan iklim değişikliğinin çalışanların büyük çoğunluğunda kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunlar yarattığı kaydedildi.

İklim krizi iç organlara ve zihne zarar veriyor
22 Nisan 2024 13:37

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanması’ başlıklı raporu yayımlandı.

Buna göre, iklim değişikliği küresel olarak çalışanların yüzde 70’i için ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, bunlar arasında kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları yer alıyor.

Mevcut iş sağlığı ve güvenliği koşulları, ortaya çıkan risklerle başa çıkmakta zorlanıyor.

Üçte ikisi aşırı sıcağa maruz kalıyor

İklim değişikliği halihazırda dünya genelinde çalışanların güvenliği ve sağlığı üzerinde ciddi etki oluştururken, 2020’de 2,4 milyardan fazla işçinin (3,4 milyarlık küresel iş gücünden) çalışma sırasında aşırı sıcaklığa maruz kaldığı belirtildi.

Küresel iş gücünün payı olarak hesaplandığında 2020’de yüzde 65,5 olan bu oran yüzde 70,9’a yükseldi. Aşırı sıcaklar nedeniyle çalışma sırasında 22,8 milyon yaralanma yaşanırken, bu sebeple yılda 18 bin 970 işçinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

1,6 milyar işçi ultraviyole radyasyonuna maruz kalırken, her yıl 18 bin 960 çalışan melanom dışı deri kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Kirlilik can alıyor

Öte yandan 1,6 milyar işçi çalışma sırasında hava kirliliğine maruz kalırken, bu durum, her yıl açık havada çalışanlar arasında 860 bine kadar “çalışma kaynaklı” ölümlerin yaşanmasına neden oluyor.

Tarım sektöründe çalışan 870 milyondan fazla işçi zirai ilaçlara maruz kalıyor, her yıl 300 binden fazla ölüm pestisit zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Her yıl 15 bin çalışma kaynaklı can kaybı, parazit ve vektör kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşanıyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.