İflaslar artıyor, tarımın geleceği tehlikede
2024’te yüzde 11 olan küresel iflas oranının 2025’te yüzde 13 olması öngörülüyor.
2024’te yüzde 11 olan küresel iflas oranının 2025’te yüzde 13 olması öngörülüyor. ABD’de 2024’ün ilk çeyreğinde iflaslar yüzde 28 arttı. Batı Avrupa ülkelerinde de benzer oranda. Perakende, enerji sektörlerinde iflaslar daha çok gündeme gelirken, uzmanlara göre, iş dünyasında “güvenilir yerel ortaklıklar, finansmana erişim, operasyonel kıvraklık ve nakit akışını yönetme” gibi konular önem kazanacak.
ABD’de Pamuk Üretimi Düştü
Helena Kasırgası nedeniyle 2024 -2025 ABD pamuk üretimi son 10 yılın en düşük miktarı olarak 14,2 milyon balya olması öngörülüyor. Dünyanın en büyük ikinci pamuk üretim alanı olan Georgia’nın üretimi yüzde 35 düştü, ceviz, tütün ve kereste endüstrisi 5,58 milyar dolar zarara uğradı. Belli ki bahara daha pahalıya giyineceğiz.
Traktör Devi Deere&Co İşçi Çıkarıyor
Dünyanın en büyük traktör şirketi yılın başından beri çiftlik ekipmanlarına olan ilginin azalmasından dolayı bin kişiden fazla kişiyi işten çıkardı. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre işten çıkarmaların amacı, üretim ayak izinin maliyetini düşürmek. ABD Tarım Bakanlığı’na göre, mısır ve soya gelirleri bir yıl önceye göre yüzde 18 düştü. Üretim düşünce makine ekipmana ihtiyaç azalıyor. Türkiye 2023’de 80 binden fazla traktör satmışken 2024’u 50 bini yakalamadan kapatacağa benziyor.
Tyson Fabrika Kapatıp İşçi Çıkarıyor
Dünya tarım ve gıda devlerinden Tyson Foods azalan sığır eti satışları nedeniyle ABD’deki üç işletmesini kapatırken bin işçiyi de işten çıkardı. Cargill de işçi çıkaracağını duyurmuştu.
Çiftçi Gelirlerinde Fırtına Yaklaşıyor
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre küreselde çiftçilerin gelirleri ve mahsullerden elde ettikleri kazançları giderek düşüyor. Buğday, mısır, pirinç, soya gibi pek çok ürünün fiyatı bu yıl düştü. Sebze ve meyvelerde de aynı sorun yaşanmaya devam ediyor. Arz pek çok üründe yükselmesine rağmen talepler düşünce fiyatlar aşağı yönlü inmeye devam ediyor. Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; çiftçilerin gelirleri oransal olarak 2016 yılındaki seviyeye geriledi. Uzmanlara göre, koşullar değişmezse çiftlik gelirleri konusunda büyük bir fırtına geliyor, nakit akışı sorunları maliyet problemlerini körüklüyor.
Ezcümle; iklim değişikliği, çatışmalar, kapitalist sistemin satış baskısı gezegenin 100 yıllık asrısaadetini yakıp yıkıyor. Ortadoğu çukuru herkesi içine çekiyor. Türkiye’nin güçlü kaslarından tarımın altyapı yatırımlarına, mühendisliğe ihtiyacı var. 2025’te kime ne satacağız, üretim maliyetlerini nasıl düşüreceğiz. Soru çok cevaplar düşündürücü.