Dolar 35,8440
Euro 37,2194
Altın 3.225,97
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 13°C
Çok Bulutlu
Bursa
13°C
Çok Bulutlu
Paz 14°C
Pts 7°C
Sal 4°C
Çar 3°C

Hollywood’un alg çiftlikleri

1 Şubat 2025 15:07

Naturw Climate dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, deniz yosunu çiftçiliği iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilir.

Son yılların en keyifli romantik filmlerinden Cennete Bilet filminde yakışıklı prensin ailesi ada ülkesinde yosun çiftçiliği yapıyor, tüm dünyaya ihracat yapıyor. George Clooney ve Julia Roberts romantik yosun çiftliğinde yosun hasadı yaparken aşıklar da da “Ferra’risini Satan Bilge’nin plazalara sıkışmış arafta ruhunu doğaya kaçarak iyileştirmeye gerçek aşkı bulmaya çalışıyor. Antroposen uygarlığının yaygın besini olacak insanlığı kurtaracak yosunlar ve mikroalgler çoktan Hollywood sahnesinde başrol oynamaya başladı. Eğlence dünyası elini çabuk tutarken bilim de ilgisini alglere, yosunlara vermiş durumda.

GELECEĞİN TAHIL TARLALARI YOSUNLAR

Naturw Climate dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, deniz yosunu çiftçiliği iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilir. Yosunlar karbonu tutuyor, bolca oksijen üretiyor, ayrıca protein deposu. Düşük maliyetle protein üreten devasa bir ordu gibiler. Beş kıtada 20 deniz yosunu çiftliğinde yapılan çalışma ile, yosun çiftliklerinin deniz çayırı ve mangrov gibi yerleşik kıyı ekosistemlerine benzer oranda karbon tutabildiğini ortaya koydu. Deniz yosunu çiftliklerinin sayısı çoğaltılarak 2050 yılına kadar 140 milyon ton CO2 nötrlenebilir. Miktoalgler, deniz yosunları, biyokabuklar dünyayı kurtaracak bizimkiler dünyadan bihaber. Hala “ekilmedik bi karış toprak kalmasın” diyorlar.

Neyse ki TKDK gibi öncü kuruluşlar geleceği sezip mikroalg gibi karbon nötrleyen yenilenebilir enerji açısından kıymetli yatırımlara projelerde ek puan veriyor. Yosunlar biyoçeşitliliğe katkı sunuyor, az kaynakla devasa büyük işler yapıyor, uzmanlara göre mikroalgler ve deniz yosunları karbon kredisi olarak kullanılabilir. Mavi karbon stratejisine entegre edilebilir, karbon piyasalarını hareketlendirebilir.

2020’de başlatılan Küresel Deniz Yosunu Projesi karbon kredisi metodolojisi için de bilimsel bir temel sağlıyor. Deniz yosunu çiftçiliğinin sosyal etkisini de vurgulayarak iklim azaltma çabalarını destekliyor. İklimden en çok etkilenen ada ülkelerindeki kıyılarda dezavantajlı kadınların yapacağı deniz yosunu çiftçiliği kıyı topluluklarının gıda kırılganlığını da azaltabilir. Proje Keeling Eğrisi ve Bezos Earth Fund ödülünü aldı.

Diyeceğim odur ki dünyanın çivisinin çıktığı/zorlu zamanlardan geçtiğimiz/kötülüğün kök saldığı vakitlerden geçtiğimiz doğrudur. Zira bilim hala umudun baştacı eline, emeğine, yapana sağlık.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.