Gözede Köyü sakinleri suyu korumak için eylemde
Bursa’nın Uludağ eteklerinde yer alan Kestel ilçesine bağlı Gözede köyü sakinleri, kendi sularının kesilmesinin ardından başka kaynaklara aktarıldığını iddia ettikleri su borularını kestiler. Mahsulleri tarlada kuruyan köy sakinleri, bu durumu protesto ederek sularını geri talep ettiler.
2016 yılında Gözede mevkiinde kurulan su fabrikası, köy sakinleriyle anlaşarak suyu kendi bünyesine aldı. Anlaşmada, Gözede köyüne bir baraj yapılacağı ve bu barajdan köy sakinlerine su verileceği belirtilmişti. Ancak, 2016’da faaliyete giren fabrika köyün suyunu almaya başlamış, köy sakinlerine yapılacağı vaat edilen baraj ise tamamlanmamıştır. Mahsulleri susuzluktan kuruyan köy sakinleri, durumu protesto etmek için eylem yaptı.
Köy Muhtarı Halit Karataş, “Ben köyün muhtarı olarak vatandaşımın sesini duyurmak için buradayım. Bizi 15 gündür oyalıyorlar. Köyümüzün suyunu fabrikaya verdiler ve bu durumun çözülecek bir yanı kalmadı. Yetkililer bir an önce çözüm bulmalı. İçme suyumuzu dereden temin ediyorlar ve su yetersizliği nedeniyle mahsullerimizi toplayamadık; mahsullerimiz kurudu” dedi.
Köy sakini Nurdan Uludağ, “Biz köy halkı olarak muhtarımızın sonuna kadar arkasındayız. Buraya suyumuzu korumak için geldik. Suyumuzu hiçbir yere vermek istemiyoruz; kendi suyumuzu istiyoruz, deremizin suyunu değil. Hiç kimseden korkumuz yok” diye konuştu.
Tarla sahibi Cengiz Sersevir, “Yetkililer 2016 yılında köyümüze geldi ve bir fabrika kurmak için sulama suyumuza el koydular. Bize başka bir su kaynağı yapılacağı sözü verdiler. O yıllarda önce barajın tamamlanıp suyumuzu alacağımızı söylediler, ancak baraj tamamlanmadan fabrikayı açıp suyumuzu aldılar. Barajı taşıma suyuyla idare ettik ama barajın suyu da yetersiz çıktı. Şimdi barajdan da su çekilmeye başladı ve 20 gündür yaşadığımız su sıkıntısı nedeniyle içme suyumuz da kesildi” dedi.
Şeftali yetiştiren Eren Ertuş ise, “Geçimimizi tarımla sağlıyoruz. Kurulan fabrika suyumuzu aldığı için tarladaki ürünlerimizi sulayamıyoruz. Mahsullerimiz olgunlaşmadığı için satamıyoruz ve zarara uğruyoruz. Sürekli bizim suyumuz kullanılıyor, yetkililerden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Köy sakini Tahir Yılmaz ise, “6 kişi bu bahçeden geçiniyoruz. Benim de ailem var. Suyumuz kullanıldığı için geçinemiyorum. Benim mahsulüm kurumuş durumda. Sadece bu yılın değil gelecek sene için ürün verecek ağaçlarım da kurumuş durumda. Benim zararımı kim karşılayacak. Köyümüzde 500 kişi yaşıyor. 500 bireyin geçim kayağını tüketmiş durumdalar. Benim zararımı kim karşılayacak” dedi.
Köy sakinleri, su deposunun bulunduğu bölgeye giderek eylem yaptı.
Yapılan eylem sonrası fabrikaya su götüren borular kesildi.
Jandarma ve savcılık da olayla ilgili soruşturma başlattı. Meselenin çözümü için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in devreye gireceği öğrenildi.