Gemlik’te Müsilaj Sorunu Balıkçılara Zarar Veriyor
Başkan Deviren, müsilajın deniz altındaki yaşamı bitirdiğini ve balıkçılıkta büyük kayıplara yol açtığını belirtti.

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Gemlik Körfezi’nde müsilajın etkili olduğunu belirterek, “Denizin altında yaşam bitmiş durumda. Müsilaja karşı mutlaka önlem almalısınız. Geçimini taramala sağlayanlar artık evlere ekmek götüremiyor” diye konuştu.
Sezonu kapatan Gemlikli balıkçılar, eylül yerinden bu yana etkili olan müsilaj nedeniyle denizlerden yeterli verim alamadı. Müsilajın geçimini balıkçılıkla sağlayanları zor durumda bıraktığını söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, “Müsilaj, insanların görmeyen ve olumsuz yaşam koşullarının ortaya çıktığı bir ortaya çıkıyor. Müsilajın çeşitli nedenleri var. Gemlik özelinde durumu değerlendirecek olan, Karsak Deresi’nin 40 yıl önceki oluşumu olan biriyim. O dönemde canlı balıkların ve elleriyle yakalayanların olduğunu. Öldürdük.Bunun sorumlusu hepimiziz.Doğayı kirletenlere ses çıkardığımızda gözümüzü kapattığımız süre boyunca bu sorunların devam etmesi gerekiyor” dedi.
‘DENİZİN ALTINDA YAŞAM BİTMİŞ DURUMDA’
Geçimini sağlayan ailelerin çok zor durumda olduğunu söyleyen Deviren, “İnsanlar, evlere ekmek götüremeyecek durumdalar. Denizin altında yaşam sona erdi. Bununla ilgili önlemlerimiz almalı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, müsilaj ve alınması gereken bakımlar konusunda bir çalışma içerisinde çalışıyor. Orhangazi Arıtma Tesisi’nin devreye alınmasıyla Karsak Deresi’ne akan tüm işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Bu, birlikle başarabilecek bir şey. Duyarlı davranarak, Marmara Denizi’ni kurtaracağız. Sadece bununla kalarak, Türkiye’de toplumsal bir değişime örnek olacağız. Balıkçılarımızın evlerine ekmek götürebilmelerini, turizmle geçinen vatandaşlarımızın saklanabilmelerini sağlamak için el birliği şartını kullandık.
‘BALIKÇILAR GÜNLERİNİ AĞ TEMİZLEMEKLE GEÇİRİYOR’
Müsilajın eylül döneminden bu yana kalıcı olarak devam eden Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel ise “Müsilaj, Gemliklilerin denizden ayrılmasını engelledi. Sadece Gemlik değil, Marmara’nın neredeyse tamamında balıkçılar denize çıkamadı. Çok büyük zararlar yaşandı. Balıkçı, günlerini ağlayarak beklemek zorunda kalıyor. Mayıs ve haziran aylarında daha da artmasını bekliyoruz. Bu aylarda, çıkan müsilajı herkes alabilir. Eğer uygun önlemler almayacaksa, tablo daha kötüleşecek. Kontrolsüz şekilde denizlere bırakılan atıkların mutlaka denetlenmesini istiyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, deniz ekosistemini korumak ve daha sağlıklı, verimli avcılık kontrol adıyla almak amacıyla yayımlanan tebliğe göre balıkçılar, 1 Eylül 2024’te başlayan sezondan 15 Nisan’da kapandı. Yasak, avcılık yapan gırgır ve trol gibi balıkçı gemileri yer alırken, küçük ayrılık kıyı balıkçıları bu yasaktan etkilenmiyor.