Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 24°C
Cum 21°C
Cts 21°C
Paz 24°C

Gebelik ve grip

28 Ocak 2025 11:50

Gebelikte gribal hastalık olmadığı dönemde dahi, eksiklikleri var ise demir, d vitamini, omega 3, vit b12 ve diğer b vitaminleri, c vitamini yada bazı multivitamin desteklerini hekimleri kontrolünde almaları önerilir.

Gebelikte en sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu gribal enfeksiyonlardır. Gribal enfeksiyon bulguları her gebe kadının immün sistemine göre farklı seyreder ayrıca her enfeksiyon etkeni de farklı bulgular oluşturabilir.

Grip bulguları, hafif yada şiddetli kırgınlık hissi, vücut eklem ve kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, uyku hali, şiddetli ya da hafif boğaz ağrısı, burun ve geniz akıntısı şeklinde seyredebilir, bağırsak enfeksiyonu eşlik edebilir, ishal ve karın ağrısı, kusma ve mide bulantısı eklenebilir. Öksürük yada nefes darlığı eklenip daha bronşit şeklinde bulgular olabilir.

Grip enfeksiyonu viral bir enfeksiyondur ve etken olarak virüsler en sık inflüenza virüsü görülür. İnflüenza a, b, c olmak üzere tipleri vardır. İnflüenza a ailesinden olan h1n1 olan domuz gribi ve diğer h3n2, h5n1 aslında yine inflüenza ailesi alt tiplerindendir.

Başka grip benzeri bulgular yapan virüsler vardır. Adenovırusler, rsv, coronavırus, enterovırus, cmv gibi 200 den fazla virüs etkeni vardır ve grip benzeri etkiler yaparlar.

Gebelerde gribal enfeksiyon gibi hatta daha hafif bulgular ile seyreden cmv enfeksiyonu konusunda hekimleri ile görüşmeleri gerekir.

Bir gribal enfeksiyon geçirdiklerinde hekimlerini haberdar etmeli ve cmv taraması yaptırmaları gerekmektedir çünkü cmv enfeksiyonu bebek sağlığına olumsuz etkileri olan bir viral enfeksiyondur. Gribal enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilmezler ancak akciğer florasını ve boğaz florasını bozup bakterilerin çoğalmasına neden oldukları için sekonder yani ikincil olarak bakteriyel enfeksiyon eklenebilir ve bu durumda hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

Gribal enfeksiyonların genel tedavi ilkesi, vücut direncini arttırmak ve ağız, burun, boğaz temizliğini sağlamaktır. Bunun için tuzlu su gargara, kekik yağı yada nane yağı pastilleri, okaliptus burun spreyleri, propolis, c vitamini gibi destekler alabilirler.

Gribal enfeksiyonlarda yüksek ateş olduğunda yada ikincil bakteriyel enfeksiyonlar eklendiğinde bebek ve anne sağlığına kısmen geçici etkiler olabilir, bu sebeple gebelik kontrolleri enfeksiyon atağından sonra yapılmalıdır.

Gribal enfeksiyonlardan korunmak zor olsa da, kalabalık yerlerden uzak durmak, hasta bireylere temas etmemek, sıkı giyinmek, bulaş yolu solunum yolu olduğu için ağız, burun, boğaz, diş sağlığına önem veren tedbirler almak, genel vücut direncini koruyan demir, d vitamini gibi eksikleri giderip sağlıklı beslenmek önemlidir.

Özellikle ılık su en az 2 litre tüketimi, nar, portakal, ayva, kivi gibi meyveleri bol tüketmek, et, yumurta, balık, kurubaklagilleri dengeli tüketmek, kış sebzeleri bol tüketmek, kekik, nane, tuzu azaltılmış turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotikler gerekir. Hazır işlenmiş şeker tüketmemek ve unlu gıdaları azaltmak koruyucu olacaktır.

Gebelikte gribal hastalık olmadığı dönemde dahi, eksiklikleri var ise demir, d vitamini, omega 3, vit b12 ve diğer b vitaminleri, c vitamini yada bazı multivitamin desteklerini hekimleri kontrolünde almaları önerilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.